IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Монетен двор ЕООД и Печатница на БНБ АД отчитат печалба за 2005 г.

Централната банка е взела решение да продължи процесът на преструктуриране на дружествата и привеждане на дейността им съобразно европейските изисквания за монетосечене и печатане на банкноти.

17:43 | 19.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Монетен двор ЕООД и Печатница на БНБ АД отчитат печалба за 2005 г.

На свое заседание от 18 май 2006 година Управителният съвет на Българска народна банка (БНБ) прие отчетите за дейността през 2005 година на Монетен двор ЕООД и Печатница на БНБ АД, съобщиха от централната банка.

Финансовите резултати на двете дружества за миналата година са положителни – печалбата на Монетен двор ЕООД е 691 хил. лв. след облагане с данъци, а на Печатница на БНБ АД е 1,59 млн. лв.

Управителният съвет на БНБ взе решение да отдели печалбата на Монетен двор за увеличение на капитала и резервите на дружеството, както и да предложи на събранието на акционерите на печатницата да направи същото с финансовия резултат.

Приходите от дейността на двете дружества 2005 са съответно 7,5 млн. лв. за Монетен двор, което представлява увеличение от 17,2% спрямо 2004 г., и 20,2 млн. лв. за Печатница на БНБ, или с 12,8 на сто повече от предходния отчетен период. Централната банка е взела решение да продължи процесът на преструктуриране на дружествата и привеждане на дейността им съобразно европейските изисквания за монетосечене и печатане на банкноти.

Монетен двор ЕООД е създадено през 1952 година. Дружеството е отговорно за производството на всички разменни монети, използвани като законно платежно средство на територията на Република България. Управлението се осъществява от Управител и Надзорен съвет, като едноличен собственик е Българска народна банка.

Монетен двор е единствен производител на възпоменателните монети от благородни и неблагородни метали, емитирани от БНБ, както и на ордените и официалните държавни отличия на България.

Печатница на БНБ АД е компания, чиято основна дейност е отпечатването на ценни книжа, банкноти, документи за самоличност и други видове полиграфически продукти. Основни клиенти на дружеството са държавни институции, банки и големи корпоративни клиенти в страната и чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още