IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ню Имидж: Ипотеката за земите на Бояна е законосъобразна

Компанията подписа договора за Киноцентъра през януари, но още не е влязла във владение именно поради отказа да се подпише договорът за ипотека

18:06 | 16.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Ню Имидж: Ипотеката за земите на Бояна е законосъобразна

Трима нотариуси са потвърдили писмено законосъобразността на ипотеката на имота на “Бояна Филм”, като според нотариален акт и скица на местността имотът по графични данни е 335 декара, съобщи купувачът на Киноцентъра Ню Имидж.

Изявлението от компанията дойде след вчерашния отказ на изпълнителния директор на Бояна Евгени Михайлов да подпише ипотеката за земята на дружеството, защото според него документите за собственост са за 302 дка и заради несъответствието има вероятност ипотеката да бъде обявена за недействителна. Така би отпаднало задължението да се запази предметът на дейност и земята на Бояна за 20 години.

От Ню Имидж уточняват, че съгласно нотариалния акт имотът на “Бояна Филм” се ипотекира без две групи имоти. В първата влизат имоти с площ от 18 630 кв. м по скицата, за които има влезли в сила заповеди на кмета на район Витоша, град София, а във втората – имоти с площ 8 578 кв. м, за които има одобрени заповеди на кмета на софийския район Витоша. Тоест от общата площ на имота по скица 335 декара са извадени имоти с площ от около 27 декара.

От обхвата на ипотеката е изключена и сграда с площ от 1 588 кв. м и прилежащото право на ползване върху земя с площ от около 2 000 кв. м, за продажбата на които изпълнителният директор на “Бояна Филм” подписва през 2004 г. Купувачът е “Кодак”, а сумата постъпва по сметката на фирма “Муви Хауз Бояна” ЕООД.

Към нотариалния акт са приложени и заповедите на министъра на културата и съответните съдебни решения за изваждане на 27 000 кв. м земя, които са предоставени на Българската национална филмотека. Те обаче така или иначе не са включени в 302-та декара земя на “Бояна Филм” ЕАД съгласно акта за държавна собственост, подчертава купувачът.

При това положение отказът на Mихайлов да подпише договора за ипотека представлява незаконно възпрепятстване на прехвърлянето на акциите на “Бояна Филм”, заключава Ню Имидж.

Компанията подписа договора за Киноцентъра през януари тази година, но още не е влязла във владение именно поради отказа да се подпише договорът за ипотека, който възпрепятства прехвърлянето на акциите. Според приватизационния договор за 95% от капитала на Бояна купувачът ще плати 12,224 млн. лв. и ще направи инвестиции в размер на 30,5 млн. лв. Според условията на конкурса 30% от капитала на “Бояна филм” ЕАД са включени в списъка на търговските дружества с държавно участие в капитала при приватизацията, на които се допуска плащане с непарични платежни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още