IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 май

07:51 | 16.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 май
Шефовете на Киноцентъра блокират сделката с "Ню имидж"
в. Сега
 
"Няма да подпиша ипотека за земята на "Бояна филм", защото ще наруша закона", обяви вчера изпълнителният директор на все още държавната киностудия Евгени Михайлов. По думите му в договора за ипотека са записани 335 дка, а Киноцентърът има документи за собственост върху 302 дка. Михайлов се опасява, че така ипотеката ще бъде обявена за недействителна и ще отпаднат ангажиментите на купувача на Киноцентъра - американската компания "Ню имидж".
 
Разликата идва от цифровото заснемане на територията, което е по-прецизно, а и в договора за ипотека са записани и двете цифри, опроверга твърденията адвокатът на фирмата купувач Иван Тодоров.
 
Работници от “Шишеджам” стачкуват за заплати
в. Стандарт
 
Работници от стъкларските фабрики на "Тракия глас България" в Търговище вчера обявиха ефективна стачка. Над 100 души излязоха пред входа на промишления комплекс. Те искат увеличение на заплатите и по-добри условия на труд. Това заяви заводският синдикален лидер на "Подкрепа" Спаска Дулчева. Протестиращите твърдят, че 90% от турските работници в завода са с туристически визи и работят незаконно. Освен това те получавали 3 пъти по-високи възнаграждения от редовно назначените български служители, които взимат средно по 300 лева. Протестиращите се оплакаха, че в цеховете е шумно и запрашено, а нощният труд е нископлатен - само по 0,07 стотинки на час.
 
Още седмица игра на нерви с “Щрабак”
в. Стандарт
 
Тази седмица ще стане ясно дали "Щрабак" и транспортното министерство ще седнат на масата за преговори за новото летище. Все още има надежда спорът между двете страни да се реши чрез медиатор и извънсъдебно споразумение. До 20 май транспортното министерство ще се срещне и с инженера NACO. Ако се стигне до арбитраж, България ще спечели, но това ще струва много пари и ще отнеме поне 4-5 години, категорични са експертите. Тази седмица е показателна за коректността на "Щрабак" да завърши качествено строежа и да ремонтира дефектите, коментира шефът на аеропорта Пламен Станчев.
 
Румен Овчаров се счепка с Върховния съд
в. Сега
 
Спряната от Върховния административен съд (ВАС) сделка за "Балканкар-Средец" вкара вчера Румен Овчаров и съда в незапомнена за последните години словесна полемика. Министър Овчаров каза рано сутринта пред протестиращите в завода работници, че съдът "явно е зависим". ВАС реагира около час и половина по-късно, като разпространи съобщение, според което министърът си е позволил недопустимо за представител на изпълнителната власт в демократична държава отношение към независимата съдебна власт.
 
Повод за конфликта е приватизацията на завода. Преди около месец АП избра за купувач на "Балканкар-Средец" "ГТМ Ангел Балевски", който предложи 91 млн. лв. за 70% от акциите. Впоследствие обаче класираната на трето място фирма "Загора Кар", която бе готова да даде 35,5 млн.лв., обжалва процедурата и ВАС уважи молбата й, като спря сделката.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още