IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елана фонд за земеделска земя ще има 307 хил. дка до края на 2006

От Елана чакат естествено поскъпване на земеделската земя с 30% на година

18:43 | 15.05.06 г.
Елана фонд за земеделска земя ще има 307 хил. дка до края на 2006
Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ ще има 127 хил. дка земеделска земя в края на юни и 307 хил. дка в края на годината, сочат прогнозите на дружеството, представени на пресконференция днес от Камен Колчев, председател на Елана Холдинг.

Според прогнозите през февруари 2007 г. дружеството трябва да притежава 382 хил. дка земя, като плановете са дотогава да бъдат усвоени средствата от започващото трето увеличение на капитала.

Срещу 19,9 млн. права ще могат да бъдат записани 39,9 млн. акции при емисионна цена 1,25 лв. на акция. Правата ще се търгуват от 18 май до 2 юни. Крайна дата за плащане на записаните акции е 29 юни 2006 г.

“Можеше увеличението на капитала да е четири пъти спрямо сегашния му размер, но преценихме, че за инвестирането на тази сума ще е нужен период от година, година и половина, а никой инвеститор не обича парите му да стоят по депозити”, каза Камен Колчев.

Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ няма да носи риска от обработването на земята и няма да влага в създаването на трайни насаждения. Предмет на дейността на фонда е закупуването на земя и окрупняването й, с цел цел формирането на апетитни парцели в края на седемгодишния период, за какъвто период е учреден фонда. Желанието на основните акционери е да не се излиза извън параметрите на проспекта, тоест максималният размер на издадените акции да бъде 100 млн. лв.”, уточни Колчев и допълни, че 68% от капитала на фонда е собственост на институционални инвеститори, от които 2/3 са чуждестранни.

Очакваме естествено поскъпване на земеделската земя с 30% на година, каза Веселин Петров , изпълнителен директор на Елана пропърти мениджмънт.

В момента Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ изкупува земя на средна цена около 170 лв. за декар. Според Петров и в момента в някои райони на страната окрупнените парцели се продават срещу 400-500 и дори 600 лв. на декар. За комасацията ще се разчита на естествената комасация, размяна на парцели с други собственици и размяна на парцели с държавния поземлен фонд.

Очакванията за следващата емисия са, тя да бъде след около 8-10 месеца и емисионната цена за една акция да бъде между 1.35 и 1.5 лв., каза още Камен Колчев.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още