IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Датата за влизане в ЕС става ясна през септември

Назоваването на дата за началото на членството ни най-вероятно ще стане през есента

16:03 | 15.05.06 г.
Датата за влизане в ЕС става ясна през септември

Европейската комисия /ЕК/ ще отложи решението си за присъединяването на България до септември, съобщи Ройтерс. Портал Европа е получил потвърждение на тази информация преди малко и от Брюксел.

През септември ЕК ще вземе крайното решение за датата, която да препоръча за начална на присъединяването на България и Румъния.

Във вътрешен документ, който е бил разпространен сред официални лица в ЕС, и видян от репортер на Ройтерс, пише: "Напредъкът във всичките области и най-вече в областите със "сериозно безпокойство" ще бъде оценен през септември от Комисията".

"В зависимост от напредъка, Комисията ще направи препоръката си за това, може ли България и Румъния да са готови да се присъединят към ЕС от 2007 г.", пише още в документа.

По-рано през деня стана ясно, че надделява мнението, че в мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния няма да бъде препоръчана дата за присъединяването. Новината бе съобщена от информационния портал Европа, който цитира свои източници от сътрудниците на комисаря по разширяването Оли Рен.

“Назоваването на дата за началото на членството изглежда ще се случи през есента”, заявиха източниците. “Крайното решение за България ще бъде взето наесен, на базата не на този, а на следващия мониторингов доклад”, прогнозира журналист в авторитетно европейско он-лайн издание пред портал Европа.

Служители в офиса на Оли Рен са казали, че силният натиск върху правителствата в София и Букурещ до този момент “дава различни резултати от двете страни на Дунав”. Според източниците, в случай, че действително надделее решението да не се обявява дата сега, главният мотив би бил да се поддържа темпът на реформи и те да не спрат изведнъж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още