IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши на Химимпорт да купи 70% от Параходство БРП

Договорът за продажбата на 70-те процента бе парафиран с АП през април, като цената по сделката е 22 млн. лв.

12:58 | 15.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши на Химимпорт да купи 70% от Параходство БРП

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията на стопанска дейност, която ще се осъществи чрез придобиване на 70% от акциите на "Параходство Българско речно плаване" АД от "Химимпорт" АД чрез "Българска корабна компания" ООД. Комисията постанови предварително изпълнение на решението, съобщиха от КЗК.

Договорът за продажбата на 70-те процента бе парафиран
с Агенцията за приватизация през април, като цената по сделката е 22 млн. лв. Предвиждат се инвестиции в размер на 25 млн. евро, а планираната средносрочна трудова заетост за период от пет години е до 731 души.

Комисията е установила, че към този момент не съществуват каквито и да било стопански взаимоотношения между участниците в концентрацията. Поради тази причина КЗК счита, че сделката няма да окаже влияние върху структурата на съответния пазар.

След придобиването Параходство Българско речно плаване ще бъде изцяло с частен капитал, в резултат на което ще бъде поставено при еднакви конкурентни условия с останалите превозвачи - участници на пазара на речен превоз на товари по р. Дунав, се посочва в становището на регулаторния орган.

След като извърши оценка на концентрацията, КЗК е решила, че тя няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Параходство Българско речно плаване АД(BRP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още