IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 май

07:41 | 15.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 май
Нови банки поемат от юни данъците и осигуровките
в. Сега
 
Плащането на данъци и осигуровки през следващия месец може да бъде затруднено. От 5 юни всички клиенти на банки трябва да използват новите, европейски номера на сметки, ИБАН. Проблемът е, че преминаването към ИБАН ще съвпадне с масовата смяна на банките, които обслужват поделенията на Националната агенция по приходите из цялата страна.
 
НАП, която тръгна на 1 януари 2006 г., обедини събирането на републиканските данъци и на осигурителните вноски. Агенцията обяви конкурс за нови обслужващи банки още в края на 2005 г., но в началото на 2006-а продължи със заварените институции. Изборът бе отложен, за да не се пречи на януарското събиране на данъци, когато ДОД може да се плати с 5% отстъпка.
 
Отлага се изборът на тарифи за тока
в. Новинар
 
Електроразпределение (ЕРП) Столично, София област и Плевен отлагат въвеждането на повече от съществуващите две - нощна и дневна, тарифи на тока за бита, заяви Томас Хюнер, шеф на ЧЕЗ груп-България, която притежава 67% от дружествата. В Чехия потребителите избират между 7 тарифи според това колко ток консумират и кога, както и в зависимост от качеството на снабдяването.
 
Причината е, че в България няма технически и търговски условия за въвеждането на различни тарифи, обясни Хюнер. Повечето електромери, с които се измерва потреблението на ток в бита, могат да отчитат само нощен и дневен ток. Необходим е нов софтуер за фактуриране на потребената енергия и култура на потреблението, тоест клиентите да знаят колко консумират. ЕРП-та не могат бързо да подменят електромерите с многотарифни, защото Държавната комисия по енергийно и водно регулиране ограничава размера на инвестициите, за да не поскъпне токът, обасни чешкият шеф.
 
Външна фирма ще оценява БДЖ
в. Сега
 
БДЖ ще обяви скоро процедура по Закона за обществените поръчки за избор на фирма, която да направи цялостен анализ на финансовото състояние на превозвача, съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев. На анализиране ще подлежат както стойността на активите, така и общото финансово състояние на държавния жп превозвач. Целта е да се видят какви са начините за излизането му от кризата.
 
Вдигат заплатите, режат чиновници
в. Стандарт
 
Заплатите на бюджетните служители може да скочат повече от предвидените 6 на сто от 1 юли. Това обаче ще бъде за сметка на съкратени чиновници, обяви социалната министърка Емилия Масларова пред БТА. Половината ведомства вече са приключили с 10-процентните съкращения, поясни министърът на държавната администрация Николай Василев. Учителските заплати може да се вдигнат трети път - от 1 септември. Но за целта се предвиждат съкращения на около 5000 педагози
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 10.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още