IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С близо 60% нарасна отрицателното търговско салдо за тримесечието

Вносът от Русия се увеличава над два пъти в сравнение с първото тримесечие на миналата година и достига 1,62 млрд. лв.

14:59 | 12.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
С близо 60% нарасна отрицателното търговско салдо за тримесечието

Предварителните оценки за търговската активност през първото тримесечие на 2006 г. показват, че като цяло търговията се е развивала по-динамично от съответния период на предходната година, посочват от Националния статистически институт (НСИ). Тенденцията за ръст на стокообмена се запазва. В сравнение със стойностните обеми, реализирани през първите три месеца на предходната година, увеличението е с 30% и като абсолютна стойност достига почти 13 млрд. лева.

Отрицателното външнотърговско салдо обаче (износ FOB - внос FOB) се повишава с над 56% на годишна база до 2,031 млрд. лв. По цени FOB/CIF отрицателното салдо възлиза на 2,5 млрд. лв.

През първото тримесечие на 2006 г. са изнесени стоки за 5,2 млрд. лева. Спрямо същия период на 2005 г. износът се увеличава с 28,2%. Месечните стойностни обеми на износа през тази година са по-големи от съответните месечни обеми на предходната година.

Внесените от началото на годината стоки (по цени CIF) са за 7,7 млрд. лева, но тенденцията вносът да е по-голям от износа се запазва и през разглеждания период и стойността на внесените стоки е с 47,5% по-голяма от стойността на изнесените стоки. Спрямо обема на реализирания внос през първите три месеца на 2005 г. вносът през 2006 г. се увеличава с 32,8%.

През всеки от трите месеца на 2006 г. стойността на вноса е по-голяма от съответните месечни стойности на 2005 година.

През последните години като основен партньор на България при износа се налагат Италия, Турция, Германия и Гърция, посочват от НСИ. Като значими наши партньори се очертават и Белгия, Франция, Румъния, Испания, САЩ и Сърбия. През първите месеци на 2006 г. за тези 10 страни са изнесени над 62% от българските стоки.

При вноса през 2006 г. основни партньори на България са Русия, Германия и Италия. Стойността на внесените от тези страни стоки е 41% от общия внос на България. Вносът от Русия се увеличава над два пъти в сравнение с първото тримесечие на миналата година и достига 1,62 млрд. лв.

Освен посочените три страни значителен внос е реализиран и от Турция, Гърция, Франция, Китай, Украйна и Румъния. От тези страни са внесени 68% от стоките.

И през настоящата година се запазва тенденцията основен търговски партньор на България да е Европейският съюз (25 страни). Половината от стокообмена на страната е с ЕС. 58% от стоките, които изнася България, са насочени за Общността, а 44% от внесените у нас стоки са от страните членки. И през 2006 г. основните търговски партньори на нашата страна, в рамките на ЕС, са Италия, Германия и Гърция. Тези три страни формират 53,2% от износа на България за ЕС и 55,8% от вноса. Външнотърговското салдо с Гърция е положително, вносът от Германия е с над 80% по-голям от българския износ за тази страна. Стокообменът с Италия е балансиран. Общото салдо на България с Европейския съюз е отрицателно и възлиза на 360 млн. лева.

През 2006 година спрямо 2005 година стокообменът със страните от ОНД се е увеличил около 75%, като износът нараства със 17,1%, а вносът с 81,3%. Запазва се тенденцията на дисбаланс в търговския обмен и само за три месеца отрицателното салдо на България с тези страни надхвърли 1,8 млрд. лева.

Износът за съседните на България страни за първите месеци на 2006 г. се увеличава в сравнение с 2005 г. Най-голям е ръстът на износа за Сърбия – с 59% до 179 млн. лв., докато вносът на сръбски стоки за периода възлиза на 53 млн. лв.

Близо три и половина пъти нараства вносът от Босна и Херцеговина до 4,3 млн. лв., докато износът ни за тази страна възлиза на 44 млн. лв. спрямо едва 3,7 млн. лв. за първото тримесечие на 2005 г.

Стокообменът на България със страните от ОИСР показва тенденция на увеличение - на износа с 16,3%, а на вноса с 35%. В тази икономическа зона най-голям е износът за Турция (509 млн. лева), а внесените от тази страна стоки са за 485 млн. лева.

Активизирането на стокообмена с Китай през 2005 г. се запазва като тенденция и в началото на 2006 г., износът се увеличава с над 50%, а вносът с над 30%. Вносът на китайски стоки е над 17 пъти по-голям от нашия износ за тази страна.

Структурата на вноса се запазва близка до формираната от предходната година. Най-голям е делът на внесените стоки от групите "Машини, оборудване и превозни средства" и "Минерални горива". Tези групи имат и чувствително увеличение спрямо първото тримесечие на м.г. - при машините с над 20%, а при горивата с 95%, главно поради двукратното увеличение при вноса на нефт, което е повлияно в голяма степен и от по-високите цени на тази суровина. При машините се наблюдава чувствителен ръст на вносът на телекомуникационна техника - с една трета. С една четвърт е по-голям вносът на автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още