IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публичното предлагане на Статус Нови Акции започва от 22 май

Договорният фонд ще бъде първият в България за инвестиции в Балканския регион

11:56 | 12.05.06 г.
Публичното предлагане на Статус Нови Акции започва от 22 май

Днес (12 май) Държавен вестник публикува информация за начало на публичното предлагане на дялове от договорния фонд „Статус Нови Акции”. Съгласно изискванията на Закона за публично предлагане на ценни книжа, то ще започне 7 дни след обнародването на днешната публикация, или от 22 май (понеделник).

Съгласно одобрения от Комисията за финансов надзор проспект, „Статус Нови Акции” ще инвестира в ценни книжа както на българския пазар, така и на борсите в други страни от Югоизточна Европа – Румъния, Хърватска, Македония, Сърбия и Турция. Стремежът на фонда ще бъде да се утвърди като първият регионален фонд в България. По този начин инвеститорите ще могат да се възползват от динамиката на икономиките в Югоизточна Европа, на които предстои да се присъединят към Европейския съюз. От друга страна, портфейлът на фонда ще постигне достатъчно добра диверсификация, за да не се влияе от политическата и икономическата обстановка във всяка отделна страна от Балканския регион.

Инвестиционната стратегия на „Статус Нови Акции” ще бъде насочена към придобиване на пакети от дружества, които тепърва излизат на фондовите борси в региона чрез приватизация или първично публично предлагане. Фондът има амбицията да участва и в учредяването на компании, които имат намерение да се листват на регулирания пазар.

Статус Нови Акции” получи потвърждение на проспекта си за публично предлагане на дялове на заседание на Комисията за финансов надзор от 12 април.

Закупуването на дялове от фонда ще се извършва в офиса на управляващото дружество „Статус Капитал” на бул. „Цариградско шосе” 9, а след регистрацията на емисията от „Българска фондова борса – София” АД – и на борсата. Обратното изкупуване на дяловете ще започне, след като активите на фонда достигнат 500 000 лева, с което ще се осигури 100-процентова ликвидност на дяловете. Цената на емитиране на дяловете ще бъде равна на нетната стойност на активите с надбавка от 0.75-1.50% в зависимост от инвестираната сума. Дружеството няма да начислява такса за обратно изкупуване.

Управляващото дружество „Статус Капитал” АД получи лиценз за извършване на дейност по организиране и управление на портфейли на договорни фондове и инвестиционни дружества, както и по управление на частни портфейли на 14 февруари 2006 година.

Дружеството е с капитал от 250 000 лева, като основни акционери са инвестиционният посредник „Статус Инвест” АД с 50% и Панчо Панев с 40 процента. Плановете на компанията предвиждат до края на 2006 година да започне публичното предлагане на дялове от нови два договорни фонда, с което ще се обхванат по-пълно нуждите на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още