IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каолин откри нов кварцов рудник за над 3 млн. лв.

Запасите на находището са над 10 млн. тона, а експлоатацията на рудника в Дойранци осигурява заетост на над 60 души

18:11 | 09.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Каолин откри нов кварцов рудник за над 3 млн. лв.

На 5 май 2006 г. Каолин АД откри нов рудник за добив на кварц-каолинови суровини в района на град Каолиново - Гнездо 21 в с. Дойранци, сочи съобщение в БФБ-София. Инвестицията за изграждането на рудника е за над 3 млн. лева.

Запасите на находището са над 10 млн. тона, а експлоатацията на рудника в Дойранци осигурява заетост на над 60 души, се допълва в съобщението.

Каолинът ще се използва в производството на санитарна и порцеланова промишленост, а пясъците - за стъкло, предназначено за бита и за кристал.

На 2 май 2006 г. Каолин АД откри нов завод за кварцови пясъци в гр. Девня. Фабриката е разположена на площ от близо 10 дка на територията на стария содов завод. Инвестицията във фабриката до момента е за 5 млн. лв.

Производственият капацитет на предприятието е 300 хил. т пясъци годишно. Продукцията е предназначена за производството на плоско и контейнерно стъкло, както и при отливането на метали. Кварцовата суровина за завода ще бъде добивана от разположено на 23 км находище в с. Дъбравино, откъдето ще се превозва с камиони.

Каолин АД планира да изгради и жп коловоз за директна връзка от завода за кварцови пясъци до пристанище "Варна-запад".

За миналата година дружеството, което е част от структурата на Алфа финанс холдинг, има печалба в размер на 7,6 млн. лв. спрямо 3,9 млн. лв. за предходния отчетен период. На БФБ – София се търгува една петгодишна облигационна емисия на дружеството с обща номинална стойност от 5 млн. евро, годишен купон от 7,5% и падеж на 10 юни 2008 г.

Свързани компании:

Каолин АД - облигации(BKAO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още