IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едно евро за кубик вода през 2007 г.

През 2014 година цената за кубичен метър от течността се очаква да е между 2 и 2,50 евро

12:00 | 09.05.06 г.
Едно евро за кубик вода през 2007 г.
Прогнозната стойност на куб. метър питейна вода през 2007 година се очаква да бъде едно евро, а през 2014 година - между 2 и 2.50 евро.

Разчетите са направени от Световната банка при участие с инвестиции във ВиК сектора до 2014 година в размер на 1.3 милиарда евро.

Песимистичният вариант предвижда през следващата година цените на водата да са малко над 1 евро, а през 2014 година около 2.6 евро при вложения от държавата на стойност 175 милиона евро.

Данните бяха представени от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски, който взе участие в семинар на тема "Публично частните партньорства в областта на инфраструктурата:принципи и практики", съобщи Dnes.bg.

Днес е вторият, заключителен ден на форума, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ по инициатива на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на министерствата на транспорта и на финансите.

Общо инвестициите за преструктуриране на сектора до 2014 година са около 9 милиарда евро, заяви заместник-министърът. Освен от бюджета, средства ще се привличат и от частния сектор - между 1.7 милиарда евро и 2.8 милиарда евро, от програмата на ЕС ИСПА и от Кохезионния фонд - под 2 милиарда евро, както и от международните финансови институции - 505 милиона евро.

Михалевски допълни, че следващата седмица проектозаконът за ВиК сектора ще бъде предложен за публично обсъждане. Законът за управление на водите се очаква да бъде приет от парламента до края на юни.

Предвижда се страната да бъде разделена на зони според макроикономическите показатели на отделните региони, които ще определят дела на частните инвестиции в сектора спрямо държавните.

Това ще стане възможно след осъществяване на проект на министерството с Международната финансова корпорация към Световната банка за класификация на България, по който сега се работи във ведомството, заяви още заместник-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още