IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Собственикът на GloBul купува Germanos за 1,58 млрд. евро

Първоначално ще бъдат придобити 42% от капитала от основния собственик Панос Германос на цена от 19 евро за акция

11:35 | 09.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Собственикът на GloBul купува Germanos за 1,58 млрд. евро

Cosmote Mobile Telecommunications S.A., собственик на мобилния оператор GloBul, подписа предвиденото споразумение за закупуване на дял от Germanos, съобщиха днес от българския мобилен оператор.

Основателят и основен акционер в компанията - Панос Германос, както и други акционери в групата отстъпват на Cosmote общо 42% от капитала при цена 19 евро за акция. Цената е с 5,4% по-висока от затварянето на акциите на Germanos на 4 май при 18,02 евро. Оттогава търговията с книжата и на двете компании е временно преустановена.

Предстои одобрението на сделката от страна на регулаторните органи.

След придобиването Cosmote ще стартира публична оферта за изкупуване на останалите акции в Germanos при същата цена и в съответствие с действащото гръцко законодателство. Условията на офертата ще бъдат обявени преди нейното предлагане, което не се очаква да стане преди края на август 2006 г. Финансов консултант на купувача по операцията е JP Morgan.

Според Bloomberg общата стойност на транзакцията ще достигне над 1,58 млрд. евро.

С приобщаването на 537-те търговски обекта на Germanos в Гърция, България, Румъния и Македония, Cosmote ще увеличи своето присъствие на пазара на дребно и допълнително ще разшири своя бизнес“, се казва в съобщение на Cosmote.

Освен очакваното увеличение на оборота, ще се увеличи и рентабилността в областта на мобилните услуги въз основата на някои финансови икономии, на намалените оперативни и пазарни рискове, като и други благоприятни фактори, произтичащи от сделката, добавят от компанията.

Като част от подписаното споразумение Панос Германос се е съгласил да предложи за продажба някои активи на Germanos S.A., които няма да бъдат основни за бъдещето на компанията. Става въпрос за производствата на батерии, включително дъщерните предприятия в Германия и Сърбия, сродните дейности в България и Румъния, както и операциите в Полша, Украйна и Кипър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още