IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изграждането на новата мощност в ТЕЦ Марица Изток 1 започва през юни

Проектът, чиято стойност е 1,4 млрд. долара, представлява най-голямата чуждестранна инвестиция в България до момента

09:41 | 09.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Изграждането на новата мощност в ТЕЦ Марица Изток 1 започва през юни

Първото отпускане на финансови средства по проекта за новата топлоелектрическа централа Ей И ЕС Марица Изток 1 ще стане факт днес, обявиха от щатската компания AES. Оттам заявиха, че са изпълнили всички необходими условия, посочени в Споразумението за финансиране с кредиторите.

Компанията ще връчи на АЛСТОМ, главният изпълнител по изграждането на електроцентралата, известие за започване на строителните работи.

Ей И ЕС очаква първата копка за проекта за изграждане на новата 670 МВт електроцентрала на стойност 1,4 млрд. долара да стане през месец юни 2006 г.

До момента проектът представлява най-голямата чуждестранна инвестиция в България и е една от най-големите нови инвестиции на зелено в Югоизточна Европа.

Новата електроцентрала Ей И ЕС Марица Изток 1, разположена в град Гълъбово, Югоизточна България, ще бъде първата голяма електроцентрала, която ще бъде изградена в страната за повече от 20 години. След завършването й тя ще задоволява енергийни потребности на България и Югоизточна Европа.

Сключен е 15-годишен договор за изкупуване на енергията с Националната електрическа компания (НЕК), както и 15-годишен договор за доставка на лигнитни въглища с Мини Марица Изток (ММИ).

Електроцентралата ще бъде построена и се очаква да започне експлоатация през 2009 г. съгласно условията на договора до ключ, сключен с АЛСТОМ. АЛСТОМ ще използва технологиите си за чисто изгаряне и ще осигури двата котела, работещи с пулверизираща горивна система, всеки от по 335МВт, двете парни турбини, двата генератора и общия баланс на електроцентралата.

Финансирането на проекта се осигурява от консорциум, включващ Европейската банка за възстановяване и развитие, Банка Калион (Calyon), БНП Париба (BNP Paribas) и Банка ING. Германската и френска агенции за експортни кредити и Агенцията за гарантиране на многостранните инвестиции на Световната банка предоставят застрахователно покритие на кредиторите за част от дълга.

Елекроцентралата Ей И ЕС Марица Изток 1 разширява силното присъствие на Ей И ЕС в Източна Европа. Ей И ЕС развива дейност в региона от почти десет години, като първата ú придобивка бяха три електроцентрали в Унгария през 1996 г. Днес Ей И ЕС притежава две разпределителни компании в Украйна, които обслужват 1,2 милиона потребители, и централи за производство на енергия в Чехия и Унгария. Освен това Ей И ЕС е водещата компания в Унгария по отношение на конверсията на биомаса и е генерирала според последни данни повече от една трета от общата енергия от възобновяеми източници на страната за 2004 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още