IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 май

08:05 | 09.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 9 май
Пускат на борсата акции от панаира
в. Стандарт

Акции от "Международен панаир-Пловдив" ЕАД може да се листват на фондовата борса. Това е един от начините за привличане на финансов ресурс, заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в Пловдив. Той обясни, че на дружеството са нужни 20 млн. евро инвестиции. В близко време ще се реши каква част от активите ще бъде пусната на борсата. Това ще стане, след като стратегията за развитие бъде одобрена от Министерски съвет. Обмисля се и вариант за приватизация на част от капитала. При всички случаи обаче държавата ще остане мажоритарен собственик с поне 51% дялово участие, каза още Овчаров. Възможно е и община Пловдив да получи дял до 30%, като нейната вноска ще бъде апортна, съобщи шефът на панаира Йордан Радев.
 
ОBI и Baumax градят хипермаркети у нас
в. Сега
 
300 млн. евро ще инвестира в България германският концерн за строителни материали ОBI. Те предвиждат да изградят верига от хипермаркети в четири големи града и да разкрият 40 магазина в цялата страна. Инвестиционните планове на компанията бяха коментирани при срещата на регионалния министър Асен Гагаузов с члена на Бундестага Ханс Михелбах. Практиката на концерна е да работи с местни строителни фирми и работници.
 
Контрабандата на цигари се увеличила многократно
в. Новинар
 
Опитите за контрабанда на акцизни стоки през ГКПП Капитан Андреево са се увеличили многократно през последните месеци. Това показват резултатие от петата съвместна акция на финансовото министерство, Агенция "Митници" и Националната агенция по приходите (НАП). Проверката е организирана от английските консултанти "Краун Ейджънтс" с участието на НСБОП. Митничарите са конфискували 239 800 къса цигари.
 
Мобилните групи на митниците и екипи на НАП наблюдават денонощно безмитните магазини, намиращи се на територията на контролно-пропускателния пункт. Неотдавна експерти прогнозираха многократно увеличение на контрабандата заради повишението на акциза на цигарите. 
 
Вкарват в банка държавните ниви
в. Стандарт
 
Държавните ниви да влязат в банка, която да оперира с тях при нужда. Това е един от вариантите, предвидени в концепцията за уедряването на земята, изготвена от аграрното министерство. Банката ще се намесва при проекти за комасация, като предлага замени или обезщетения на собствениците. Така нивите ще се прехвърлят от стопани, които не се грижат за тях, към фермери, които искат да ги обработват. Банката ще участва в различни проекти, като изкупува част от земите, обясни шефът на дирекция "Поземлени отношения" в аграрното ведомство Петър Вутов. Общините, които желаят, също могат да се включат, добави той. Банката ще се намесва и при инфраструктурни проекти - например при строеж на магистрала, когато трябва да се обезщетят собствениците на прилежащите терени. Банкираните земи, които не се използват по проекти, да се отдават под наем, обмислят още експертите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още