IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предвиждат се инвестиции до 160 млн. евро в девненския Солвей Соди

Първоначално ще бъдат вложени 70 млн. евро, а инвестирането на останалата сума ще зависи и от подкрепата на правителството

18:49 | 08.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Предвиждат се инвестиции до 160 млн. евро в девненския Солвей Соди

Взето е решение за нови инвестиции в завода за калцинирана сода в Девня „Солвей Соди“, като първоначалното вложение ще бъде в размер на 70 млн. евро. Това съобщиха от компанията след проведена днес среща на министър-председателя Сергей Станишев, министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, председателя на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев с представители на тримата акционери в “Солвей Соди” – индустриалните групи “Солвей” и “Шишеджам” и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Тримата акционери припомниха, че след приватизацията през 1997 г. инвестициите в “Солвей Соди” възлизат на 190 млн. лв.

Сумата от 70 млн. евро ще бъде инвестирана в проект за обновяване на съществуващата топлоцентрала в девненския завод. В ход е високотехнологичен екологичен проект за изграждане на котел с циркулиращ кипящ слой. Цялостната реализация на проекта, включително проектирането и изграждането на котела, ще обхване 3 години (2006-2008 г.), като в този период ще бъдат ангажирани български фирми и ще бъде осигурена заетост на 300 работници и специалисти.

Осъществяването на проекта ще доведе основно до разрешаването на проблеми, свързани с опазването на околната среда, посочват от компанията. По този начин “Солвей Соди” ще бъде едно от първите дружества в България, които ще са в съответствие с Европейските разпоредби за топлоцентралите.

Освен това ръководството на “Солвей Соди” посочи възможността да се направят последващи инвестиции на стойност 90 млн. евро с цел да се оптимизира дейността на “Солвей Соди” и преди всичко да се увеличи производственият капацитет на завода. Акционерите заявиха интерес към реализацията на такава инвестиция, но бе подчертано, че окончателното решение зависи и от подкрепата на правителството.

Най-важният въпрос е свързан със задължението на България, като страна, подписала протокола от Киото, за бъдещи емисии на CO2. Реализацията на допълнителната инвестиция за увеличаване капацитета на производство на “Солвей Соди” е възможна при наличието на достатъчна квота за CO2 за топлоцентралата. Тези квоти са необходимият аргумент за икономическата целесъобразност на инвестицията.

Освен това от компанията поискаха ускоряване на концесионната процедура за пристанище Варна-Запад. Това пристанище е от стратегическо значение за “Солвей Соди” и останалите индустриалци от девненската промишлена зона.

Хармонизирането на българското законодателство в областта на околната среда със съществуващото законодателство на ЕС по отношение на транспортирането с вода на твърдите отпадъци от содовото производство също е сред условията за инвестиции в девненския завод.

Наскоро изпълнителният директор на Солвей Соди Франк Шнайдер каза, че компанията планира да увеличи печалбата си за 2006 г. четири пъти до 22 млн. лв., в сравнение с печалба между 5 и 6 млн. лв. за 2005 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още