IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТК е одобрена да участва в търгове на НАТО

Днес акциите на БТК бяха в центъра на вниманието на инвеститорите

17:10 | 08.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
БТК е одобрена да участва в търгове на НАТО

Българската телекомуникационна компания (БТК) вече може да участва в международните търгове, обявявани от Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). Компанията беше одобрена и влезе в базата данни за участие в международните процедури на НАТО, която се поддържа от Министерството на икономиката и енергетиката, тази седмица, съобщиха от дружеството.

Международният търг (International Competitive Bidding – ICB) е основният метод, който се използва от НАТО за сключването на договори за изпълнението на инвестиционни проекти, доставката на готови изделия, стоки и услуги.

Изпълнението на инвестиционни проекти на НАТО включва широк кръг дейности от разработването и доставката на софтуер до изграждането на инфраструктура. Провеждането на международни търгове е в съответствие с изискванията на Програмата на НАТО за инвестиции в областта на сигурността (NATO Security Investment Programme – NSIP).

За да бъдат допуснати до участие в международните процедури на НАТО, българските физически или юридически лица трябва да са икономически стабилни и да притежават техническа възможност и отлична търговска репутация. Те трябва да отговарят още на специфичните изисквания, посочени в Известието за намерение за покана за търг, които са различни в зависимост от обекта и условията на търга.

Според изпълнителния директор на БТК Денис Уолах участието на телекома в подобни търгове показва техническите възможности на компанията, които са в резултат от инвестиционната й политика. През последната година БТК е инвестирала повече от 400 млн. лева в изграждането на инфраструктура и модерни технологии, посочват от дружеството.

Днес акциите на БТК бяха в центъра на вниманието на инвеститорите. В началото на сесията книжата достигнаха ниво от 10,81 лв. преди търговията с тях да бъде спряна заради допусната грешка в размера на предстоящия да бъде гласуван дивидент на компанията. По-късно търговията по позицията бе възобновена, като в крайна сметка акциите завършиха деня с повишение от 3,6% до средна цена от 10,68 лв.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още