IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Петрол гласуваха издаване на еврооблигации за 125 млн. евро

Планира се облигациите да бъдат пласирани на международен първичен пазар, както и да бъдат регистрирани за търговия на регулиран пазар в някоя от страните членки на ЕС

12:28 | 08.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Акционерите на Петрол гласуваха издаване на еврооблигации за 125 млн. евро

На проведеното днес извънредно Общо събрание на акционерите на Петрол АД бе взето решение за за издаване на емисия еврооблигации с номинална стойност от 125 млн. евро и матуритет от 5 години. Управителният съвет на дружеството бе овластен да определя и други конкретни параметри по емисията, като годишния лихвен процент, периода на изплащане на лихвите и др. За мениджър по емисията е избрана лондонската ING Bank.

Планира се облигациите да бъдат пласирани на международен първичен пазар, както и да бъдат регистрирани за търговия на регулиран пазар в някоя от страните членки на Европейския съюз. Средствата от емисията ще бъдат използвани за преструктуриране на задълженията на компанията, както и за капиталови разходи.

Петрол обяви печалба от 4,35 млн. лв. за първото тримесечие на тази година спрямо 33 хил. лв. за съответния период на 2005 г., като изменението се дължи основно на положителни разлики от операции с финансови активи.

Редовното Общо събрание на акционерите на дружеството е насрочено за 5 юни, като ще се гласува овластяване на Управителния съвет и изпълнителния директор да сключат договори за покупко-продажба на акции или дялове от капитала на ПФК Нафтекс АД, Вратцата ООД, Транслото АД, Еврокапитал България ЕАД, Петрол Карт Сервиз ЕООД, Петрол Инженеринг АД, Варна Бизнес Сървисиз ООД, БПИ ЕАД, Петрол Сторидж ЕООД и Петрол Трейд.

На събранието ще бъде взето и решение за разпределяне на финансовия резултат от миналата година. Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на борсата, даващи право на глас в Общото събрание, е 18 май 2006 година. Мажоритарен собственик в Петрол АД е Петрол холдинг АД с дялово участие от 76,03% от капитала.

От началото на днешната борсова сесия до момента по позицията бяха прехвърлени 2 307 акции, като цената им отбеляза повишение от 0,6% до 3,42 лв. Оферти за покупка има на 3,39 лв., а за продажба – на 3,45 лв. за брой.

Авторът притежава акции на дружеството

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още