IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 май

09:38 | 06.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 6 май
Заплатите растат с по 10% до 2008 г.
в. Стандарт
 
Заплатите на чиновници и учители ще нарастват до 10% през всяка от следващите две години. Това е записано в Предприсъединителната икономическа програма. Тя бе представена от министъра на финансите Пламен Орешарски пред Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси - ЕКОФИН, в Брюксел. Плавният подход за повишаване на доходите бил одобрен от присъстващите министри на финансите на страните от ЕС, защото така ще запази конкурентността на икономиката. В средносрочен план не се очакват съществени промени в данъка върху доходите на хората и най-вероятно етажите на скалата ще бъдат вдигани според инфлацията, пише още в програмата.

Четвърти сме по поскъпване на жилищата
в. Стандарт
 
България е на четвърто място в света по поскъпване на жилищата. Това съобщи интернет сайтът myfina-nces.co.uk. Цените у нас са се вдигнали с цели 12,5 % през последната година. Лидер според проучването е Естония - със 17%. Пред нас са още Дания с ръст от 16,1% и Нова Зеландия с 13,5 %. Данните са получени при сравняване на информацията от националните статистически институти на съответните страни. Реално цените на жилищата у нас са поскъпнали значително повече, категорични са обаче родни брокери. При изповядването на сделките е практика да се записва по-малка сума от продажната, за да се укриват данъци, обосноваха се експертите.
 
България стана част от европейското небе
в. Новинар

До 600 евро обезщетение за пропуснат полет по вина на превозвача
 
До 600 евро обезщетение ще плащат авиокомпаниите на пътник, който пропусне полета си по тяхна вина. Това предвиждат промени в Закона за гражданското въздухоплаване, които въвеждат европейското изискване за обезщетяване и оказване съдействие на пътници при отказ на компанията да ги превози, както и при отменяне или забавяне на полет. Законът бе обнародван вчера едновременно с влизането на България в Общоевропейското авиационно пространство.
 
34 държави, между които и България, подписаха Споразумението за присъединяване към общото европейско небе в Залцбург, Австрия, съобщиха от Министерството на транспорта.
 
Кредитите поскъпват
в. Стандарт
 
Скокът на лихвите в Еврозоната ще се отрази у нас, твърди БНБ
 
Кредитите поскъпват до броени месеци. Банките ще вдигнат лихвите, прогнозира подуправителят на БНБ Емилия Миланова в Пловдив. Според нея след Европейската централна банка и те ще повишат нивата. Възможно е това да стане още през следващия месец. В Еврозоната имаше сравнително ниски лихви дълго време. Сега има тенденция към нарастването им, обясни Миланова. Според нея БНБ и банките ще чакат решението на евробанкер № 1 Жан-Клод Трише. По-високите лихви веднага ще оскъпят кредитите. Причините са, че голяма част от родните банки теглят финансов ресурс от Еврозоната и повечето заеми са в евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 06.05.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още