IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТК разпределя по 1,25 лв. дивидент на акция, създава БТК Имоти ЕАД

Общото събрание ще гласува и финансиране на БТК Мобайл в размер до 210 млн. лв.

17:43 | 05.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
БТК разпределя по 1,25 лв. дивидент на акция, създава БТК Имоти ЕАД

Разпределяне печалба и резерви на БТК за 2005 г. в размер на 0,64 евро (1,25 лв.)за всяка акция от капитала на дружеството да бъдат изплатени на акционерите като дивидент ще гласува Общото събрание на акционерите на дружеството, насрочено за 22 юни, се казва в съобщение, публикувано от БФБ – София.

Броят на акциите на компанията са 288 764 840, като общата сума дивидента достига 184,8 млн. евро, или 361,5 млн. лв. БТК може да прави плащания за дивидент в евро или в тяхната равностойност в български лева, изчислена съгласно официалния валутен курс на Българска народна банка.

Телекомът планира също да създаде еднолично акционерно дружество - БТК Имоти ЕАД, на което да прехвърли недвижима собственост на обща пазарна стойност от 366 млн. лв. чрез непарични вноски в капитала на новото дружество.

На събранието ще се гласува още непарична вноска в капитала на БТК Мобайл ЕООД, собственост на БТК, чрез прехвърлянето от БТК на БТК Мобайл на UMTS лицензия, издадена от Комисията за регулиране на съобщенията в размер на пазарната оценка на лицензията, възлизаща на 42 млн. лв.

Също така Общото събрание ще гласува и финансиране на БТК Мобайл в размер до 210 млн. лв. чрез парични вноски в капитала на БТК Мобайл, като броят, размерът и сроковете за извършване на отделните парични вноски ще бъдат определяни от Управителния съвет на дружеството.

На 17 януари 2006 г. БТК, в качеството си на заемополучател, е сключила договор за ползване на синдикирана кредитна линия в размер до 350 млн. евро със Ситибанк Н.А., като водещ организатор; Ситибанк Интернешънъл Плс като агент по заема и заемодател; Алфа Банк А.Е. клон Лондон, Банк Аустрия Кредитанщалт АГ, Райфайзен Централбанк Остерайх АГ, ИНГ Банк Н.В., И Еф Джи Прайвит Банк (Люксембург) С.А. и БНП ПАРИБА, като заемодатели, и Българска Пощенска Банка АД, като агент по обезпечението.

На същата дата БТК, в качеството си на залогодател, сключва с изброените по-горе финансови институции и договор за предоставяне в тяхна полза на обезпечение под формата на залог на активи на дружеството.

От БТК съобщават, че в качеството си на едноличен собственик, са увеличили капитала на БТК Мобайл ЕООД с парична вноска в размер на 25,208 млн. лв. с цел финансиране дейността на дружеството.

Към 31 декември 2005 г. неразпределената печалба на БТК е 532,6 млн. лв., а резервите са в размер на 114,8 млн. лв., според одитирания неконсолидиран отчет на дружество.

Последната дата за сключване на сделки с акции на БТК на борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в Общото събрание, е 6 юни 2006 г.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още