IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет милиона лева инвестира „Каолин” в завод за кварцови пясъци в Девня

Дружеството открива и нов рудник в района на Каолиново

12:16 | 03.05.06 г.
Пет милиона лева инвестира „Каолин” в завод за кварцови пясъци в Девня
С официална церемония днес Каолин АД откри завода си за кварцови пясъци в гр. Девня. Инвестицията е в размер на 5 млн. лева, съобщиха от дружеството.

Капацитетът на завода е над 300 000 тона кварцови пясъци годишно, които ще се използват за производството на различни видове стъкло. Новата мощност е изградена на територията на стария содов завод в Девня.

Изграждането на завода е продължило около година, като в строежа са били ангажирани над 100 души. След пускането му в експлоатация в него се откриват между 50 и 60 постоянни работни места.
Кварцовата суровина ще бъде добивана от находище в с. Дъбравино. Намерението на Каолин е да се увеличи производителността на завода и в бъдеще да започне преработката и на други индустриални минерали.
 
Продукцията на завода в Девня е предназначена както за българския пазар за стъкло и строителство, така и за износ през близкото Пристанище Варна Запад.

На 5 май тази година Каолин ще открие и нов рудник за добив на каолинова суровина в района на гр. Каолиново – гнездо No 21, в с. Дойранци. Инвестицията за изграждане на рудника е над 3 млн. лв.
Запасите на находището са над 10 млн. тона. Този обем осигурява капацитета на завода на дружеството в Каолиново за 30 години напред. Експлоатирането на рудника в Дойранци гарантира заетостта на повече от 60 души.

Каолинът ще се използва в производството на санитарната и порцелановата промишленост, а пясъците ще се използват за стъкло, предназначено за бита, и за кристал.

Каолин е водещ производител на промишлени минерали в Югоизточна Европа. Компанията е основана във Варна през 1924 година. Основната дейност на Каолин е свързана с добив на пясъци и нерудни суровини и тяхната преработка. Произвежданите продукти са каолин, кварцов пясък, шамот и карбонатни пълнители.
 
Печалбата на Каолин за 2005 г. е 7,629 млн. лв., което е почти два пъти повече от постигнатите 3,903 млн. лв. зa предходната година. В момента в дружеството работят над 1200 души.
 
Каолин е част от структурата на Алфа финанс холдинг АД. Групата Алфа финанс обединява над 20 български компании и развива дейност в областта на финансовите услуги, недвижимите имоти и индустрията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още