IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Работници ще протестират срещу забавената инвестиция в рудника в Челопеч

Работническият инициативен комитет ще внесе протестни декларации до президента, министър-председателя и председателя на Народното събрание

16:36 | 02.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Работници ще протестират срещу забавената инвестиция в рудника в Челопеч

В сряда, 3 май 2006 г., пред сградата на Президентството ще бъде проведен протестен митинг по повод липсата на решение на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров относно инвестиционното предложение за разширение на рудник „Челопеч”, съобщиха организаторите - Работнически инициативен комитет към рудник „Челопеч”.

Митингът ще се проведе от 10:00 до 15:00 ч. в пространството между сградите на Президентството и Националния археологически музей.

За участие са поканени жители на Челопеч и околните населени места, представители на синдикати и браншови организации, както и всички граждани, които подкрепят инвестиционното предложение за рудника.

Работническият инициативен комитет ще внесе протестни декларации до президента, министър-председателя и председателя на Народното събрание.

Докладът за оценка на въздействие върху околната среда (ДОВОС) за инвестиционно предложение „Разширяване преработката на медно-златни руди от находище „Челопеч“ до 3 млн. тона годишно и производство на метали от концентрат” беше одобрен на два пъти от Висшият експертен екологичен съвет към МОСВ. Въпреки това министър Джевдет Чакъров не подписа решението на експертния орган, а изиска допълнително становище от Министерството на икономиката и енергетиката.

Според екологичните организации, които категорично се обявиха срещу проекта, плановете за разширението на рудника противоречат на директива на ЕС, която е създадена по повод замърсяването с цианиди на реките Тиса и Дунав от румънската мина в РосиаМонтана през 2000 г. Въпросната директива изисква инвестиционни планове като този на „Челопеч Майнинг“ да бъдат обсъдени и със съседните страни - членки на ЕС , които биха пострадали от евентуална екологична катастрофа. Такива обсъждания според еколозите не са правени, въпреки че чрез реките Тополница и Марица населението на Гърция е заплашено от отравяне с цианиди и арсен при авария, причинена от високи води или сеизмични въздействия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още