IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден интерес към финансиране по ФАР от МСП преди еврочленството

Предвид бюджета на схемата (2 млн.евро) броят на потенциалните проекти, които могат да бъдат финансирани, е от порядъка на 600

13:05 | 28.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден интерес към финансиране по ФАР от МСП преди еврочленството

Общо 887 проектни предложения от малки и средни предприятия са получени в Министерството на икономиката и енергетиката за кандидатстване по Консултантската грантова схема, съобщиха министерството.

Схемата стартира на 24 февруари тази година и общата сума по нея е 2 мнл. евро. От тях 1,5 млн. евро са осигурени от програма ФАР, а 500 хил. евро са национално съфинансиране.

По грантовата схема ще се финансират проекти с максимален размер 5000 евро, като бенефициентът следва да осигури минимум 35% от общия бюджет на проекта.

Целта на проекта е увеличаване конкурентноспособността на българските малки и средни предприятия (МСП) от производствения сектор и подготовката им за посрещане на конкурентния натиск в рамките на ЕС. Кандидати, съответно бенефициенти по тази схема, са МСП, регистрирани към 30 юни 2004 г. Срокът за изпълнение на дейностите по всеки индивидуален проект ще бъде в рамките на 6 месеца след сключване на договорите.

Предвид бюджета на схемата (2 млн. евро) броят на потенциалните проекти, които могат да бъдат финансирани, е от порядъка на 600. За да изпълнят проектите си, фирмите избират консултантска организация, която предварително е одобрена от Министерство на икономиката и енергетиката. Техният списък е публикуван на интернет страницата на министерството и фирмите кандидати по настоящата схема избират консултант според своите изисквания.

Очаква се в рамките на три месеца да приключи оценката на подадените проектни предложения, след което проектите ще бъдат внесени в Делегацията на Европейската комисия в България за окончателно одобрение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още