IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подписахме споразумението за американските бази у нас

На ротационен принцип в България ще могат да пребивават до 2500 американски военнослужещи, разположени в български военни съоръжения

10:58 | 28.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Подписахме споразумението за американските бази у нас

България подписа одобреното от Министерски съвет споразумение със САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и разполагане на американски военни бази у нас.

Подписите си под документа сложиха вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс.

Споразумението е с 10-годишен срок на действие и предвижда възможност за прекратяване при едногодишно предизвестие според уговорките с Министерски съвет. 

Предвижда се българските и американските военни да ползват съвместно четири български военни бази – летищата Безмер и Граф Игнатиево, полигона Ново село и складове край Айтос. 

Американските военни няма да плащат наем за съоръженията, тъй като те ще продължат да бъдат използвани от българските въоръжени сили. От САЩ се очаква да заплатят за подобрения в инфраструктурата.  

На ротационен принцип у нас ще могат да пребивават до 2500 американски военнослужещи, разположени в български военни съоръжения. По време на ротацията за 30-дневен срок техният брой може да бъде увеличен до 5000, се казва в споразумението. 

Според американското посолство у нас „в България няма да има американски военни бази“, а „става дума за български съоръжения, които американските военни ще използват съвместно с българските си колеги с учебна цел“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още