IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кремиковци преговаря за преки търговски контакти с два големи купувача

Ако промените в договорите на Кремиковци бъдат подписани, дружеството ще следва да изплати на GSHL Bulgaria общо 225,84 млн. долара

19:00 | 27.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Кремиковци преговаря за преки търговски контакти с два големи купувача

Кремиковци АД преговаря за прекратяване по взаимно съгласие на сключен през юли 2005 договор за покупко-продажба на стоманени изделия с GSHL Bulgaria, сочи съобщение на дружеството до БФБ-София.

Металургичният комбинат освен това води преговори за сключване на новация на правата и задълженията по договор за доставка на стоманени изделия, като GSHL Bulgaria ще прехвърли на дружеството правата и задълженията като продавач на англо-уелската компания Stemcor UK Limited и германската Salzgitter Mannesmann International GmbH.

Във връзка с посочените промени в договорите Кремиковци ще изплати на GSHL Bulgaria сума в размер на не повече от 126 млн. долара като възнаграждение и обезщетение на GSHL Bulgaria за съгласието му да се подпише под промените, които ще позволят на комбината да встъпи в преки търговски взаимоотношения с двамата големи купувача на стоманените изделия.

Кремиковци преговаря и за подписването на анекс към договор за предоставяне на управленски услуги, сключен между Кремиковци АД и GSHL Bulgaria през май 2005 г. С него срокът на договора ще бъде удължен от две на четири години, а металургичният комбинат ще плати на GSHL Bulgaria 49,92 млн. долара, се посочва още в съобщението. До четири години ще бъде удължен и договор за предоставяне на технически услуги, като Кремиковци ще изплати същата сума.

Ако въпросните промени и анекси бъдат подписани, дружеството ще следва да изплати на GSHL Bulgaria общо 225,84 млн. долара.

По предложение на акционера Финметалс Холдинг ЕАД, в дневния ред на извънредното Общо събрание на акционерите на Кремиковци АД, което е свикано за 30.4.06 г., по реда на чл. 223а ТЗ ще бъдат включени допълнителни точки, по които се предлага Общото събрание да овласти Управителния съвет и Изпълнителния директор на Кремиковци АД да сключат от името на Кремиковци АД горепосочените сделки.

В случай че ОСА даде своето съгласие за сключването на тези сделки и преговорите по тях бъдат приключени успешно, GSHL Bulgaria и Финметалс Холдинг ЕАД ще се считат за заинтересовани лица по тези сделки, тъй като GSHL Bulgaria притежава 100% от акциите на Финметалс Холдинг ЕАД и по този начин контролира непряко, чрез Финметалс Холдинг ЕАД, над 25% от акциите на Кремиковци АД.

Днес акциите на дружеството се понижиха с 0,31% до средна цена от 19,12 лв. за акция, при изтъргувани 727 броя.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още