IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албена иска да ползва част от военното летище в Балчик

Част от пистата ще бъде използвана за авиотаксита, които ще превозват летовници до природни и исторически забележителности в България

18:10 | 27.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Албена иска да ползва част от военното летище в Балчик
"Албена" АД преговаря с Министерството на отбраната да ползва част от военното летище в Балчик за нуждите на малката авиация, съобщи изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев на пресконференция в черноморския комплекс днес, цитиран от Dnes.bg.

По неговите думи договорът за съвместна дейност с министерството за срок от пет години се очаква да бъде подписан още преди началото на новия туристически сезон.

Част от пистата ще бъде използвана за авиотаксита, които ще превозват летовници не само до природни и исторически забележителности в България, но и по дестинации до 1 000 километра на Балканите, каза още Станев.

Той обясни, че в авиобазата ще кацат и излитат малки машини с тегло до 6,5 тона и не повече от 19 места за пътници. В България са лицензирани 35 самолета от този тип и те ще могат да ползват пистата в Балчик, обясни изпълнителният директор на "Албена"- АД.

Туристическата компания е готова да инвестира няколкостотин хиляди лева в авиобазата. Ако договорът за съвместна дейност с Министерството на отбраната бъде подписан, акционерното дружество ще бъде задължено да оказва съдействие при локализиране на евентуални пожари, екокатастрофи и други екстремални събития.

Албена вече притежава две лицензирани летища - край Приморско и село Лесново. Изграждането на трето - в местността "Чалтика" край Албена, се забавя заради съдебен спор със собственици на земя, обясни шефът на акционерното дружество.

Той коментира, че докато съдебните дела приключат, има опасност срокът на готовата вече оценка за въздействие върху околната среда да изтече.

Станев заяви още, че курортът ще реализира около 1,5-2 млн. евро приходи от гостуването на туристи чрез Съюза на австрийските пенсионери.

Близо 6000 туристи от Австрия почиват във ваканционното селище тази пролет. Съюзът на австрийските пенсионери за четвърти път организира ваканция за своите членове в Албена.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още