IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнесът поиска помощ от държавата за оползотворяване на старите коли

До 2008 година най-малко 87% от теглото на всяко излязло от употреба МПС ще трябва да се оползотворява

19:05 | 26.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът поиска помощ от държавата за оползотворяване на старите коли

Бизнесът и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да работят съгласувано за изграждането на центрове за разкомплектоване на излезли от употреба моторни превозни средства (МПС), поискаха от "Автоекобул" АД от МОСВ.

Искането на дружеството е, за да се гарантира изпълнението на ангажиментите, които страната ни е поела пред Европейски съюз в тази област.

Според представители на ръководството на организацията за оползотворяване на отпадъци от излезли от употреба МПС са необходими сериозни инвестиции за изграждане на площадки и центрове за разкомплектоване и затова е необходимо съгласуване на проектите, които се реализират със средства на бизнеса чрез пари от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

До 2008 година най-малко 87% от теглото на всяко излязло от употреба МПС ще трябва да се оползотворява, като най-малко 81 на сто да се рециклира. До 2014 година трябва да се постигне оползотворяване на най-малко 93 процента от теглото на всяко излязло от употреба МПС, като най-малко 84 на сто се рециклират.

Представителите на "Автоекобул" АД са заявили пред министър Чакъров, че в момента лицензионното възнаграждение, което плащат членовете на организацията, е в размер на 75 на сто от продуктовата такса, която се внася в ПУДООС. Според тях е необходим сериозен финансов ресурс за всички дейности по разкомплектоване, оползотворяване и рециклиране на излезлите от употреба МПС. Една инсталация за източване на опасни течности например струва 40 000 евро.

В момента в страната едва 2-3 площадки за разкомплектоване на стари МПС, отговарят на изискванията на нормативната уредба, посочват от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още