IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 44-то място по е–готовност в света

В рамките на Централна и Източна Европа България се нарежда на 9-то място

17:25 | 26.04.06 г.
България е на 44-то място по е–готовност в света
България е на 44-то място по е-готовност (e-readiness) в света за 2006 г. с 4.86 точки, или с 0.18 точки повече в сравнение с миналата година, когато страната ни е била на 42-ро място. Това става ясно от класация на Economist Intelligence Unit (EIU) на най-големите световни икономики от 2000 година насам, даваща оценка на технологичните, икономическите, политическите и социални активи на 68 държави, както и тяхното нарастващо влияние върху съответните информационни икономики.

В рамките на Централна и Източна Европа, България се нарежда на 9-то място. Румъния е на 49-то място през 2006 г., а през 2005 е била на 47-ма позиция в света.

Заключението на EIU е, че в началото на 2006 г. в световен план се наблюдава по-голяма е–готовност. Класацията за тази година отразява този напредък, като само две държави не са успели да подобрят резултатите си от миналата година. Много от развитите държави подсилват е–готовността си по други начини, например чрез разрастване на възможностите за ИТ аутсорсинг в държави като България, Виетнам и Индия.

Според EIU страните от Централна и Източна Европа продължават да бъдат регион, който се отличава с резки контрасти между бързоразвиващите се нови страни–членки на ЕС и държавите от ОНД.

Европейски държави като Чехия и Унгария губят позициите си на места за софтуерен аутсорсинг, call центрове и технологично производство за разлика от България и Румъния, където разработчиците и други специалисти все още получават заплати под европейското ниво. Като цяло регионът остава доста под нивото за е-готовност на останалите страни от ЕС, Северна Америка и развитите пазари от Тихоокеанския регион.

Наблюдава се тенденцията пазарът на аутсорсинг, особено за софтуерно развитие и call центрове, да се премества от Централна към Източна Европа и България да става център на вниманието според данни от проучване, проведено от консултантската агенция AT Kearney. По-добре утвърдените офшорни страни като Чехия, Унгария и Полша губят привлекателността си като аутсорсинг центрове поради покачващите се разходи за работна сила и подобреното качество на обслужване в югоизточните пазари като Тайланд и Филипините.

Инвестициите на България в електрониката, инженерството и компютърните науки вече се възвръщат: според Световната банка страната е на пето място в света в областта на точните науки и на единадесето място в сектора на образованието по математика. Вследствие на това България разполага с много опитни ИТ професионалисти, като голяма част от тях говорят повече от два чужди езика. С тези активи България, подобно на Румъния, се позиционира като по-привлекателна страна за аутсорсинг за САЩ и европейските компании, които желаят да преместят ИТ развитието на своята дейност в по-нискоразходни региони, които да са по-близо до централните офиси. Много компании като SAP, BMW, Siemens, Boeing и General Motors правят точно това.
 
 
 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още