IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Такев: Публичността има ред предимства

Нито една компания не стъпва на пазара само с еднократно набиране на капитал, заяви директорът на дирекция "Търговия, надзор и пазарна информация" към БФБ-София

09:03 | 26.04.06 г.
Иван Такев. Снимка: Investor.bg
Иван Такев. Снимка: Investor.bg

Публичността има своите предимства, като сред тях са улесненият достъп до различни форми на финансирания и безплатната реклама, каза по време на провелия се с медийното партньорство на Investor.bg Форум „Български бизнес дни“ Иван Такев от Българска Фондова Борса.

В Западна Европа и САЩ има специализирани медии, които обръщат повишено внимание на публичните дружества, което е и вид реклама. От своя страна персоналът на листваните на борсата компании е по-силно обвързан, като той може да разчита на различни схеми на компенсации – опции, акции и др. Присъствието на борсата дава на емитентите по-широки бизнес възможности, а предстоящото влизане на България в ЕС ще улесни и процесите на вливания и сливания.

Според Такев мажоритарният собственик има и няколко отговорности, като например да поделя с миноритарните акционери контрола върху компанията и реализираната печалба. Публичността изисква разкриване на съществена информация, където е и ролята на директора за връзки на инвеститорите. „Колкото е повече информацията за едно дружество, толкова по-голямо внимание ще му отделят медиите”, смята директорът на дирекция "Търговия, надзор и пазарна информация"

Процесът по листването на акциите на борсата за едно дружество е дълъг и започва с периода на осъзнаване на ползите и отговорностите от това. Според Такев няма успяло публично дружество само с институционални инвеститори или само с дребни инвеститори. Нито една компания не стъпва на пазара само с еднократно набиране на капитал – цели се развиване на разнообразна акционерна база и последващо увеличение на капитала.

Ако едно публично дружество съумее да привлече повече на брой нови акционери и анализатори, които да следят дейността му, то може да разчита на ръст и на бъдещи приходи. Увеличаването на free float (което е един от проблемите в България) би означавало, че компанията има потенциал за нарастване, докато малките търгувани обеми са знак, че дружеството не е атрактивно.

Перспективите за публичните компании са добри, тъй като налице е голям свободен паричен ресурс, а в последно време се забелязва и нарастващ интерес от страна на търговските банки и други институционални инвеститори. Очакванията са за значително нарастване на броя на индивидуалните инвеститори и интеграцията с европейските пазари, което би означавало, че българските компании ще получат шанс за финансиране отвън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още