IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2006 – годината на IPO

Публичността има качества, които са полезни за бизнеса в частност и за бизнесклимата като цяло, смята Радослав Желязов от Българска фондова борса

10:10 | 26.04.06 г.
Радослав Желязов. Снимка: Investor.bg
Радослав Желязов. Снимка: Investor.bg

Някои анализатори определиха 2006 г. като годината на IPO на БФБ, но очевидно този начин за излизане в публичното пространство все още е неприемлив за емитентите, заяви Радослав Желязов, директор на дирекция „Емитенти и членство” към Българска фондова борса по време на провелия се с медийното партньорство на Investor.bg Форум „Български бизнес дни“.

Първичното публично предлагане, или така нареченото IPO (Initial Public Offering), е процесът, при който една частна компания се превръща в публична. През краткия период на съществуване на БФБ-София, този метод на излизане пред публиката е използван само от няколко емитента.

В периода от 2002 до 2005 г. един след друг публични станаха – ТБ Обединена Българска Банка АД – София , Община Сливен и Община Дупница-чрез издаване на емисия облигации, докато Инвестор.БГ АД-София и Интерлоджик –Имоти АД, Интерлоджик-Лизинг АД, Уеб Медия Груб АД и Стърджан Акуафармс България АД-София - чрез пускане на акции.

За посочения период станаха само пет IPO-та, докато подобна на IPO схема, направо на официален пазар, имаше и предлагане на акции от страна на Битекс и Транскарт съответно през 2003 и 2005 г.

През последните три години, с промените на чл. 112 от ЗППЦК, се даде възможност за нов вид публично предлагане, чрез записване на права на борсата при увеличение на капитала. С използване на първичен пазар на борсата от 2004 г. досега са сключени 654 сделки за придобиване на права за записване на акции от дружества със специална инвестиционна цел. Чрез тези сделки от публиката са придобити 6 750 150 бр. права и съответно са записани над 6 млн. акции, посочи Желязов.

През последните 4-5 г. развитието на инвестиционните посредници в страната бележи значителен ръст. В момента над 20 брокерски къщи и почти всички банки предлагат услуги, свързани с увеличения на капитала, изготвяне на проспекти и свързана документация, включително и първично публично предлагане.

Нормативната рамка по въпроса е относително статична и благоприятства натрупването на практически опит в институциите и хората, занимаващи се с тази тематика. Техническото изпълнение на IPO, по отношение на координацията между борсата, Централен депозитар, посредниците и търговските банки е гарантирано и ясно, което придава допълнителна прозрачност на процедурата.

Настоящата година може наистина да се превърне в година на IPO. За това обаче трябва да спечелим битката с мениджърите, а това може да стане само ако ги убедим, че публичността има качества, които са полезни за бизнеса в частност и за бизнесклимата като цяло, подчерта Желязков.

Още от форум "Български бизнес дни":

Иван Такев: Публичността има ред предимства

Маню Моравенов: АДСИЦ са лидер сред новите емитенти на БФБ - София

Каква е ролята на фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още