IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За над пет години проектът JOBS е осигурил работа на 18 700 души

По схемата “Започнете с лизинг” безработните с идеи за собствен бизнес получават оборудване на стойност до 5000 лв. при срок на погасяване 4 години

10:56 | 20.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
За над пет години проектът JOBS е осигурил работа на 18 700 души

От създаването си в края на 2000 г. до края на март 2006 г. бизнес-центровете на JOBS към Министерство на труда и социалната политика са съдействали за разкриването на 18 700 работни места. Те са предоставили 48 100 консултантски услуги, а броят на преминалите различни специализирани обучения надхвърля 25 440 души, показват данни на министерството.

Отпуснатият лизинг за същия период е на стойност над 9,14 млн. лева, като от него са се възползвали над 991 стартиращи и действащи малки фирми от различни сфери на производството и услугите. Сред тях са предприятия за дървопреработване, конфекция, сладкарство и хлебопроизводство, ателиета за сервизна дейност, селскостопански производители и др.

По схемата “Започнете с лизинг” безработните с идеи за собствен бизнес получават оборудване на стойност до 5000 лв. при срок на погасяване 4 години и 6-месечен гратисен период. Над 5% от всички лизинги са отпуснати на безработни за започване на бизнес.

В работния план на проекта за 2006 г. се предвижда продължаване на някои от действащите компоненти и стартирането на нови инициативи. През май започва кампания в региона на Козлодуй, Мизия и Оряхово за набиране на кандидати за безвъзмездна финансова помощ за стартиране на фирма. Схемата за малки грантове се финансира от Министерството на търговията и промишлеността на Великобритания с 30 000 британски лири. По подобие на „Проект 100”, максималната стойност на гранта ще е 15 000 лв.

Предвижда се кандидатите, представили жизнеспособни бизнес идеи да преминат десетдневно обучение, което ще включва модулите за развиване на бизнес идея, за управление, финанси и маркетинг на малка фирма и използване на информационни технологии в бизнеса. Положилите успешно изпитния тест ще разработят бизнес план. Специална комисия ще оценява бизнес плановете и ще класира най-добрите, които да получат безвъзмездна помощ за стартиране на малка фирма.

През 2006 г. бизнес мрежата на проект JOBS се разширява и в областите Ловеч и Хасково. Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) финансира създаването на двата бизнес центъра, които ще имат изнесени офиси на различни места в тези региони. Тези центрове за информация и консултации ще бъдат специализирани в разясняване на стандарти и изисквания към бизнеса, съгласно директивите на Европейския съюз и ще оказват помощ при кандидатстване в европейски проекти и програми.

През 2006 г. одобрените микрофирми от сферата на хлебопроизводството и сладкарството ще бъдат подпомогнати за въвеждане на системата за анализ на опасностите и контрол на критичните точки – HACCP. По този проект на МИЕ 158 микропредприятия от бранша ще получат безвъзмездна квалифицирана консултантска помощ. 

Продължава развитието на компонент „Подкрепа за производители на билки и алтернативни земеделски продукти”. Неговото начало бе поставено с финансовата подкрепа на Кралство Норвегия в края на 2002 г. с пилотната инициатива „Билки и заетост”. Към първоначалните два специализирани центъра за подпомагане на билкопроизводителите във Велинград и Полски Тръмбеш, се прибавиха такива звена в Елхово, Карлово, Бяла Слатина, Първомай, Дулово и Тетевен. Досега центровете са обучили 623 земеделски стопани и безработни, 242 от тях са получили безплатно разсад и са стартирали селскостопански бизнес. Създадени са 469 дка нови насаждения. През 2006 г. приоритет на тези центрове е развитие на биологичното производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още