IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за енергийна ефективност увеличава капитала си до 25 млн. долара

До момента са одобрени три проекта, принципно одобрение са получили още четири и около 20 са в процес на обработка

15:30 | 19.04.06 г.
Фондът за енергийна ефективност увеличава капитала си до 25 млн. долара
Капиталът на фонда за енергийна ефективност ще бъде увеличен от 15 млн. долара в момента до 25 млн. долара, заяви на пресконференция Ищван Добози, водещ енергиен икономист в Департамент „Инфраструктура и Енергия” за Европа и Централна Азия на Световната банка.
 
Целта на увеличението е да могат да бъдат финансирани и гарантирани все по-голям брой проекти.

Добози уточни, че в нашия регион има румънски енергиен фонд, който, подобно на този в България, съществува като независима институция. В Полша пък подобен проект съществува като кредитна линия към търговска банка.

Фондът за енергийна ефективност в България (ФЕЕ) е създаден със Закона за енергийната ефективност през 2004 г. и с начална капитализация от 22 милиона лева. Донори в него са българското правителство - 1.5 милиона евро, правителството на Австрия -1.5 милиона евро, Световната банка - 10 милиона долара, и др. частни донори.

ФЕЕ подпомага технически български фирми, общини и частни лица в изготвянето на енергийно ефективни инвестиционни проекти, след което подпомага тяхното финансиране. Отпусканите средства варират между 30 000 и 3 милиона лева, срокът на кредита е до 5 години, а самоучастието трябва да е не по-малко от 10%.

Лихвата варира между 2.5 и 5 на сто за общините, 4-7 на сто за фирми, и между 6 и 9 на сто за малки фирми и физически лица.

Основните изисквания към проектите са икономическите ползи от проекта да бъдат минимум 50 на сто от доказуемо спестяване на енергия, да внедряват утвърдена технология и да имат срок на възвръщаемост на инвестицията 5 години. 
 
Фондът финансира саниране на сгради, подмяна на абонатни станции, смяна на горивна база, топлинна изолация, реконструкция на топлоизточник и топлопреносната мрежа, но не и обекти, свързани с възобновяеми енергийни източници и ново строителство. 
 
До момента са одобрени три проекта, принципно одобрение са получили още четири и около 20 са в процес на обработка.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 19.04.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още