IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 април

08:06 | 18.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 18 април
Корупцията увеличава с 30% разходите
в. Сега
 
Корупцията в България оскъпява с 25-30% разходите за обществени поръчки, съобщи вчера в Пловдив Ирина Йорданова от Българската международна бизнесасоциация (БИБА), като се позова на Института за пазарна икономика. Според проучване на Световната банка от април т. г. корупцията в световен мащаб увеличава разноските за държавни поръчки с 25%, а с 10% - разходите за стопанска дейност. Подкупите в световен мащаб са индустрия за 1 трилион долара. БИБА е поръчала собствено поръчване за нивото на тези показатели в България.
 
ДПС измисли данък "Диги"
в. Новинар
 
ДПС обмисля как да бъде въведен нов данък, който да е за поддържането на дигите и останалите хидротехнически съоръжения. Зам.-министърът на земеделието от ДПС Бюрхан Абазов заяви пред "Новинар", че всеки, който декларира доходи и печалба, трябва да внася определен процент от тях в специален фонд, който да е на разпореждане на земеделското министерство. Абазов заяви, че ще внесе предложението си в Министерския съвет още тази есен, веднага след като приключи споразумението с МВФ. Според споразумението с фонда създаването на подобен фонд не е разрешено.
 
И това лято на плажа без свободна зона
в. Новинар
 
Липсата на свободна зона по плажната ивица е един от проблемите на настоящия туристически сезон. Това каза Дамян Лазаров, председател на Комисията за търговия и защита на потребителите (КТЗП) на среща с браншови организации във Варна. Според наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) свободната зона трябва да заема поне 20% от плажната ивица.
 
В момента туристите са задължени да ползват чадъри и шезлонзи, за които да плащат. Понеже плажовете се стопанисват от концесионери, ще се потърси съдействието на регионалното министерство, което отдава плажовете. Предстои среща между ведомството на Асен Гагаузов, КТЗП, плажните концесионери и МВР.
 
Скачат глобите за митничари, които спестяват ДДС
в. Сега
 
Митничар, който не начисли дължим данък, ще бъде глобен с 500 до 2000 лева. Това предвижда проектът на нов закон за ДДС, внесен от правителството в парламента. Същото наказание ще се налага и когато отговорният чиновник е намалил данъка или е освободил стока от митнически контрол, без фирмата да е платила дължимия ДДС. При повторно подобно нарушение глобата ще е от 1000 до 4000 лв. И в сегашния закон има санкции за митничари, които срещу рушвет спестяват на бизнесмени напълно или частично налога и ощетяват хазната. Но в бъдещия закон, който вероятно ще влезе в сила от 1 януари 2007-а, глобите за подобни "приятелски жестове" са двойно по-високи от действащите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още