IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефът на Европейския инвестиционен фонд идва в България

Карпентър ще представи пред българското правителство програмата JEREMIE на ЕИФ за подпомагане на малки и средни фирми при усвояването на средства от структурните фондове на ЕС

15:35 | 17.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на Европейския инвестиционен фонд идва в България

Изпълнителният директор на Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) Франсиз Карпентър идва на двудневно официално посещение в България, съобщиха от Насърчителна банка, по чиято покана ще се осъществи визитата.

Банкерът ще пристигне у нас късно в четвъртък, като в петък (21 април) ще има срещи с вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, с министъра на финансите Пламен Орешарски, с управителя на БНБ Иван Искров и със зам.-министъра на икономиката Нина Радева, уточниха за Investor.bg от банката.

По време на посещението ще бъдат обсъдени основни аспекти на сътрудничеството между ЕИФ и Насърчителна банка във връзка с преструктурирането на държавната банка в Банка за развитие.

Карпентър ще представи пред българското правителство програмата JEREMIE на ЕИФ за подпомагане на малки и средни фирми при усвояването на средства от структурните фондове на ЕС. Програмата е съвместна инициатива между ЕК, ЕИФ и Европейската инвестиционна банка.

Европейската инициатива JEREMIE действа в ЕС от октомври 2005 г. и създаването й се наложи поради ниската степен на усвояване на средства от структурните фондове от новоприетите в ЕС страни. Специфичното ноу-хау включва три основни финансови инструмента – предоставяне на съвети и техническа помощ, гаранции по кредити за микро и малки и средни фирми, както и венчър капитал.

Насърчителна банка е акционер в ЕИФ от октомври 2003 г., заедно с Европейската комисия (30%), Европейската инвестиционна банка (60,75%) и 32 първокласни европейски финансови институции.

От юли 2003 г. Насърчителна банка ползва гаранционна линия от ЕИФ. Благодарение на нея българската банка получи възможност да предоставя някои кредити при обезпечения, стигащи до 85%. Към момента гаранционната линия е на обща стойност 21 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 17.04.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още