IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ресторантите у нас не са готови за въвеждането на стандартите НАССР

Системата за управление НАССР (“Анализ на опасностите и контрол на критичните точки”) има за цел да ликвидира или да намали до минимум потенциалните рискове от замърсяване на хранителните продукти в заведенията

10:04 | 17.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Ресторантите у нас не са готови за въвеждането на стандартите НАССР

Няма достатъчно информация за въвеждането на международните стандарти за безопасност на храните НАССР – това показват резултатите от направената анкета сред главните готвачи на най-престижните столични ресторанти. Те взеха участие в първата по рода си професионална дискусия „Професия готвач”, организирана от Българската хотелиерско ресторантьорска асоциация (БХРА) и Пиеро АД, най-големият вносител на професионално кухненско оборудване в България.

100% от анкетираните са отговорили, че не са запознати със стандартите НАССР, които трябва да се въведат до края на годината и имат нужда от допълнителна информация. Въпреки това повече от половината, участвали в проучването, са оптимисти за успешното им въвеждане в законовия срок и вече са предприели стъпки в тази посока.

Основното пречка според главните готвачи е липсата на диалог между професионалната общност и държавните институции. От гилдията изразиха готовност да бъдат активната страна в тази комуникация, в изготвянето и прилагането на конкретни мерки за успешното въвеждане на стандартите у нас.

Анкетата, проведена сред главните готвачи на столичните ресторанти е разпратена и до 120 техни колеги от престижни ресторанти в цялата страна.

Системата за управление НАССР (“Анализ на опасностите и контрол на критичните точки”) има за цел да ликвидира или да намали до минимум потенциалните рискове от замърсяване на хранителните продукти в заведенията.

Системата се концентрира предимно върху предотвратяването на евентуални опасности от замърсяване на предлаганата в ресторантите храни, а не толкова върху изследването и контрола на крайните продукти. Въвеждането на НАССР е задължително за производители и търговци на храни, включително и за собствениците на хотели и ресторанти. Внедряването е регламентирано в Закона за храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още