IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 април

09:25 | 15.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 април
Валутният борд скара коалицията
в. Стандарт
 
Валутният борд се оказа поредният повод за разногласия в управляващата коалиция. Фиксираният курс на лева към еврото винаги е бил трън в очите на някои родни икономисти. Сега въпросът вече се обсъжда на най-високо партийно ниво. Повод за разногласия стана интервюто в "Стандарт" на червения депутат Петър Димитров, който е и шеф на бюджетната комисия в парламента. "Носим бремето на валутния борд от 1997 г. Тези външни мерки с дисциплиниращ характер вече не са необходими", заяви той. Според него левът бил силно надценен. Затова имало вероятност Брюксел да ни постави изискване да излезем от валутния борд и да преминем към плаващ курс спрямо еврото.

Изявлението на Димитров предизвика бурна реакция на бившия министър на финансите и зам.-шеф на НДСВ Милен Велчев. "С тези думи господин Димитров фактически казва на българите - левът е надценен, той ще трябва да бъде девалвиран. Отивайте в банките и обменяте левовете си за евро", коментира по бТВ Велчев, който е и зам.-председател на бюджетната комисия. Според него отмяната на борда ще доведе до по-висока инфлация, а хората ще загубят спестяванията си в левове.

БТК продава за 60 млн. телефонната палата
в. Стандарт
 
Собственикът на БТК "Вива Венчърс" се готви да разпродаде сградите на телекома, заявиха синдикалисти от федерациите на съобщенията. Те имали сигнали, че палатата на ул. "Гурко" в столицата, която е на терен от 4 дка, е спазарена за 60 млн. лв. Но от нея трябвало да бъдат демонтирани съоръжения, каза Петър Карапетров от федерацията. Телекомът има над 800 сгради в страната и 60 почивни станции, които ще бъдат разпродадени, допълни той. Заради масовите уволнения на техници и специалисти няма кой да наблюдава съоръженията. През почивните дни повечето станции в страната са оставени без надзор и заради натоварване на трафика масово гърмят. Преди дни дори изгоряла телефонната централа в главния офис на БТК, каза Карапетров.
 
Новата писта на летището ще е готова до ноември
в. Новинар
 
Новата писта на летище София ще бъде окончателно завършена и свързана със старата до ноември, съобщи в Народното събрание министърът на транспорта Петър Мутафчиев в петък. По-голямата част от пистовата система обаче ще е готова през август, уточни министърът. Некачественият материал, вложен в покрива, е причинил срутването на 500 кв. м покрив на новия пътнически терминал, а напукването на асфалта и потъването на пътеките за рулиране на новия терминал са заради променена формула на забъркване на асфалтовата смес. Министерството на транспорта е предявило исканията си за 10% неустойка по договора за изпълнение на Пътническия терминал и прилежащата инфраструктура заради закъснението му. 
 
Шефът на туризма нахока бранша за разделението
в. Сега

Председателят на Агенцията по туризъм Марио ал Джибури обяви, че не знае с кои организации да работи и че очаква браншът да заговори с един глас. Вчера той се срещна в Несебър с хотелиери, ресторантьори и турагенти. Обединение не може да има, защото отделните групи в отрасъла имат различни проблеми, стана ясно обаче в дискусията. Ал Джибури нахока хотелиерите, че са прекалили със строежите. Той се надява, че законът за черноморското крайбрежие, който се обсъжда в парламента, ще спаси поне регионите, които все още не са поразени от свръхзастрояване.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 15.04.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още