IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром проявява интерес към приватизацията на Топлофикация София

Руската компания смята да инвестира около 100 млн. долара у нас на година за газификация

18:39 | 14.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром проявява интерес към приватизацията на Топлофикация София

Газпром проявява интерес към приватизация или придобиване на дял в „Топлофикация София“. Това стана ясно след среща на Александър Медведев, заместник-генерален директор на Газпром и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Интерес към топлофикационното дружество до момента са проявили още чешката компания ЧЕЗ и френската Далкия.

Газпром има интерес и към изграждането на АЕЦ „Белене“, като този интерес бе определен преди около месец от Румен Овчаров като „достатъчно обоснован“. По думите му изграждането на централата без участието на Русия е изключително трудно технически и доста съмнително от юридическа гледна точка.

След проведената днес среща Овчаров каза още, че чрез увеличаване на транзита на руски природен газ България настоява да се гарантират в дългосрочен план цените на синьото гориво на вътрешния пазар, които да са максимално ниски и близки до сегашните нива.

По думите му руската компания има намерение да инвестира около 100 млн. долара годишно у нас, основно в газификация в страната.

През следващата седмица в Русия отново ще се състои работна група на експертно ниво, която ще обсъди различни варианти за сближаване на позициите на двете държави по доставката и транзита на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още