IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 април

08:00 | 12.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 12 април
България на четвърто място по лоши кредити в региона
в. Сега
 
България се нарежда на четвърто място сред страните от Централна и Източна Европа по процент на лошите кредити, сочи доклад на Международния валутен фонд (МВФ). Според разработката, цитираща данни от септември, процентът на необслужваните заеми през 2005 г. е достигнал 8% от общия им размер, като показателят е отбелязал нарастване спрямо 2004 г., когато процентът е бил 6.9.
Страните с най-висок процент лоши кредити са Сърбия и Черна гора и Украйна, съответно с 19.8% и 19.6%.
 
Таван за заплатите на общинските съветници
в. Сега
 
Да се въведе таван на заплатите на общинските съветници се договориха управляващите партии. Той ще е 30% от средната надница в съответната община. Ако идеята бъде реализирана, доходите на общинарите рязко ще намалеят. Средната заплата в общините е около 400 лв.
 
До 2003 г. общинските съветници въобще не получаваха заплати, но пък участваха в бордовете на общинските фирми. Сега всеки общински съвет сам определя възнагражденията на членовете си. В София например заплатите гонят депутатските. Базовата надница на общинар е 450 лв., но за участие в едно заседание на комисия съветниците взимат по още 50 лв. Всеки съветник - и в София, и в провинцията, участва в поне две комисии, които заседават по веднъж в седмицата. Така доходите на столичните общинари достигат до 1000 лв.
 
Връщат ДДС за служебните коли
в. Стандарт
 
Фирмите ще си връщат ДДС за колите, които реално се използват в производството или търговията. Това е едно от изискванията на директивите на Евросъюза. Специална работна група към Министерството на финансите проучва как е приложена в новите членки на общността. Сега ДДС се възстановява на фирмите само за коли с над 5+1 места и за тези, които се използват в основната дейност.
 
Малките кръчми масово ще затварят заради ЕС
в. Сега
 
"1 януари 2007 г. е крайният срок, до който всички ресторанти, кетъринг компании, хотели и ведомствени столове трябва да въведат европейската система за анализ на храната", обяви председателят на Националния хотелиерски мениджмънт клуб Илиян Иванов. Това е задължително според последните поправки в закона за храните от миналата година. При неизпълнение са предвидени глоби от 200 до 3000 лв., а при системни нарушения може да се стигне и до затваряне на заведенията. По думите на Иванов внедряването отнема от 6 до 8 месеца и е невъзможно всички 12 000 места за хранене в България да спазят срока. Очаква се най-големи проблеми да срещнат малките ресторанти, барове и кръчми.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 12.04.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още