IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МОСВ намеси ЕК в спора за продуктовите такси

Според министерството е нужен сериозен финансов ресурс за оползотворяване на отпадъците, организациите за оползотворяване обаче твърдят, че изпълняват задълженията си

11:24 | 11.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
МОСВ намеси ЕК в спора за продуктовите такси

През тази година България за първи път ще отчита изпълнение на цели за рециклиране и оползотворяване по видове опаковъчни материали – хартия и картони (15%), метали (15%), пластмаси (8%) и стъкло (26%), съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

В страната ни обаче към момента няма изградена система за разделно събиране, сепариране, оползотворяване и рециклиране на отпадъци от опаковки. Това поставя под въпрос изпълнението на целите не само през тази, но и през следващите години, когато те стават значително по-високи, смятат от министерството.

За да бъдат поставени основите на тази система, е нужно през тази година да бъде отделен сериозен финансов ресурс за първоначална инвестиция.

Изчисленията на експерти от МОСВ показват, че този ресурс трябва да е значително по-голям от заложените по предварителни разчети 35 млн. лева, защото през 2004 и 2005 година, дадени като преходен период за поставяне на основите на системата, „реално нищо не е направено“, е мнението на експертите от МОСВ.

Според министерството организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки не са изпълнили задълженията си през миналата година и фирмите, които имат договори с тях, трябва да внесат дължимите такси в МОСВ. От въпросните организации обаче заявиха, че напълно са постигнали целите си по оползотворяване за миналата година и твърденията на министерството са неоснователни.

Фирмите членове на оползотворяващите организации дори прогнозираха, че заради исканите им високи продуктови такси цените на някои основни стоки ще се повишат, а някои производители дори са заплашени от фалит.

От друга страна, МОСВ продължава да твърди, че има сериозно закъснение по отношение на изграждането на системата за преработване на отпадъците и че са необходими средства това забавяне да бъде наваксано. В противен случай, при неизпълнение на поетите ангажименти от държавата, щели да последват санкции от ЕК.

След разразилия се през април спор експертите на МОСВ припомниха една от препоръките на Европейската комисия от края на януари и началото на февруари тази година – в доклада на комисията бе посочено, че е необходимо ускоряване на дейностите по оползотворяване и рециклиране на отпадъците, както и осъществяване на засилен мониторинг по изпълнение на проектите в тази сфера на регионално и национално ниво.

МОСВ се позова още и на установени европроцедури, според които ако санкционираната държава не отстрани нарушението в срок, се налагат сериозни имуществени санкции. Може да се наложи обща еднократна сума, чийто размер е фиксиран – 600 евро на ден.

Така например заради неизпълнение на задължения по директивата за опаковките и отпадъците от опаковки Европейският съд е наложил санкции на Гърция през 2000 г., на Франция през 2002 г., на Германия през 2004 г. и на Великобритания през 2002 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 11.04.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още