IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 април

08:16 | 11.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 11 април
Търгът за Дунав мост 2 - без право на обжалване
в. Сега

Очаква се до 1 юни 2006 г. транспортното министерство да обяви търг за избор на проектант и главен изпълнител на Дунав мост 2, обяви вчера министър Петър Мутафчиев. Според него процедурата ще трае около 5 месеца, включително и времето за изчакване на одобрение от страна на Еврокомисията.

"Твърде вероятно е изборът на главен изпълнител на моста при Видин-Калафат да не бъде сполетян от участта на останалите големи инфраструктурни обекти у нас", предположи Мутафчиев, визирайки факта, че изборът на фирма изпълнител задължително се обжалва от некласираните и само това бави поне с половин година цялата процедура. Според източници от министерството причината за оптимизма на Мутафчиев е, че транспортното ведомство, което обявява търга, няма да издаде административен акт, който би могъл да се обжалва. То ще избере фирмата, но крайното одобрение ще бъде оставено на Еврокомисията с мотива, че програма ИСПА осигурява 60 млн. евро от общо 210-те млн. за целия проект.

Таксите на границата на едно гише до края на 2006 г.
в. Сега

До края на годината всички такси, събирани на граничните пунктове, ще се плащат на едно гише. Гражданите ще могат да избират между пет банки, в които да внесат сумата, като изборът на самите банки ще стане по-късно тази година.Това каза шефът на Гранична полиция ген. Красимир Петров вчера по време на подписването на план-график на стратегията за интегрирано гранично управление. "По този начин ще се елиминира плащането кеш и пътникопотокът няма да бъде задържан излишно на митниците", каза още той. Сега на границите се плащат митата и санитарните такси, а превозвачите плащат и пътните такси. Те обаче се събират от различни ведомства и плащането става поотделно.

Очакват 150 лв. за тон от новото жито
в. Стандарт

С около 30% ще скочи цената на пшеницата през това лято и продажбите на новата реколта ще започнат от 150-160 лева за тон. Това заяви в Русе зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова. През 2005 г. пшеницата се търгуваше за около 135 лв. за тон. 1,2 млн. тона жито ще изнесем през 2006 г., прогнозира още Бъчварова. Това е с 200 000 тона повече от предходната. Цената на земята едва ли ще надскочи 100 евро за декар, след като влезем в Евросъюза, каза още Бъчварова по повод очакванията, че нивите ще се купуват за 800 евро. Тенденцията е за повишаване на цените. През 2005 декарът се е продавал за 170 лева, а в предишни периоди цената е била между 125 и 141 лева

100 пъти по-високи наеми за партийните клубове
в. Новинар

Да се въведат пазарни цени за наем и покупка, ограничения в сроковете и условията за ползване на помещенията за партийни клубове в столицата, както и да има ли зависимост между изборните резултати и броя на офисите, обсъждат общинарите в София, съобщи вчера пред Дарик шефът на Столичния общински съвет Владимир Кисьов. Най-късно до края на следващия месец ще е готов новият механизъм за отдаване на общинска собственост на политическите формации.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 11.04.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още