IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИД Златен Лев спира обратното изкупуване на акции за срок от 6 месеца

Мярката е взета във връзка с приетата от КФН „Наредба за изискванията към дейността на инвестиционните дружества и договорните фондове“

14:10 | 06.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
ИД Златен Лев спира обратното изкупуване на акции за срок от 6 месеца

ИД Златен Лев спира емитирането и обратното изкупуване на акции за срок от шест месеца, съобщиха от БФБ – София. Решението е взето на проведено днес извъредно заседание на съвета на директорите на компанията.

Мярката е взета във връзка с приетата от КФН „Наредба за изискванията към дейността на инвестиционните дружества и договорните фондове“, която нормативно променя оценяването на активите на инвестиционните дружества.

Наредбата е предварително обсъждана от представители на управляващите дружества в рамките на професионалното им сдружение „Българска асоциация на управляващите дружества“, но все още не е обнародвана в Държавен вестник.

От инвестиционното дружество смятат, че прилагането на новата наредба ще доведе до значително еднократно повишение на емисионната стойност и цената на обратно изкупуване на акциите. Изменението произтича основно от стойността на книжата в портфейла на дружеството, които досега са оценявани по справедлива стойност вместо по пазарна, както е предвидено в наредбата.

През последната седмица в управляващото дружество Златен Лев Капитал АД е постъпил необичайно висок обем поръчки за покупка на акции на ИД Златен Лев. По-голямата част от акционерите на инвестиционното дружество (над 95%) са дребни, непрофесионални инвеститори, с дългосрочен инвестиционен хоризонт.

От ИД Златен Лев смятат, че ако не бъде спряно емитирането и обратното изкупуване на акции, положителната разлика в цената на акциите, която ще настъпи в резултат на нормативната промяна, ще намалява прогресивно при влизането на нови краткосрочни инвеститори. По този начин ефектът от тази нормативна промяна няма да се усвои от акционерите на дружеството, а от спекулативно настроени играчи.

Във връзка с постъпилата информация БФБ – София спря търговията с акциите на ИД Златен Лев за срок от един ден, считано от 6 април. В съобщението от ИД Златен Лев е посочено, че временното спиране на емитирането и обратното изкупуване не препятства търговията с акции на дружеството на борсата. Днес по позицията бяха прехвърлени 718 акции на средна цена от 5,51 лв., или с 2,3% по-ниска от предходната сесия.

Свързани компании:

ИД Златен лев АД - преобразувано в ДФ Златен лев(3Z4)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още