IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До хиляда лева глоба при отказ за съдействие на финансови инспектори

За непредставяне в срок на поискани документи и справки от Агенцията за държавна финансова инспекция се предвижда глоба от 200 до 300 лева

12:44 | 06.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
До хиляда лева глоба при отказ за съдействие на финансови инспектори

Длъжностни лица, които не осигуряват достъп на финансови инспектори до служебни помещения или документация, ще се глобяват с между 200 и 1000 лв., предвижда приетият на второ четене законопроект за държавната финансоваинспекция. Новият закон ще отмени Закона за държавния вътрешен финансов контрол.

Санкции ще се налагат и при всякакви други действия или бездействия, които възпрепятстват инспекторите при изпълнение на правомощията им.

Същите ще са глобите и за длъжностни лица за нарушение на нормативен акт, уреждащ бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност, ако деянието не съставлява престъпление.

За непредставяне в срок на поискани документи и справки от Агенцията за държавна финансова инспекция се предвижда глоба от 200 до 300 лева, а за представяне на неточни сведения - от 200 до 400 лева.

Агенцията за държавна финансова инспекция ще провежда и контролира инспекционната дейност, ще осъществява последващ контрол за законосъобразност върху възлагането и изпълнението на обществени поръчки, ще анализира причините и условията за нарушенията на финансовата дисциплина и ще предлага мерки за отстраняването им пред компетентните органи.

Тя ще може да дава методически указания на финансовите инспектори, да организира обучения за първоначална професионална подготовка на новоназначените служители, за поддържане и повишаване на квалификацията им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още