IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират до 13% поскъпване на основни продукти заради продуктовите такси

Още не е ясно какво ще е увеличението за стоките с фиксирани цени като цигари и лекарства

12:05 | 06.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират до 13% поскъпване на основни продукти заради продуктовите такси

Цените на някои продукти от първа необходимост като хляб, мляко, олио, месо и безалкохолни напитки ще се увеличат с 5 – 13% в рамките на месец, ако не бъде отменена заповедта на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, с която не се признава изпълнението на задълженията на четири от петте колективни организации за оползотворяване на отпадъците. Това прогнозират от Екобулпак АД, което обжалва въпросната заповед пред Върховния административен съд.

Още не е ясно какво ще е увеличението за стоките с фиксирани цени като цигари и лекарства, допълват от дружеството.

Според Екобулпак безработните ще се увеличат още заради очакваните фалити на български производители. Повечето от засегнатите фирми вече обмислят намаляване на заплатите и съкращаване на работни места, за да оцелеят. Най-голям е проблемът за родните фирми, тъй като чуждите производители сравнително лесно могат да напуснат България и да се преместят в съседни страни като Румъния.

Според последните разчети излиза, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се кани да събере около 150 млн. лв. със задна дата за 2005 г., а за следващите години цифрата е около 280 млн. лв. на година. Противоречието е в това, че според Националната програма, предложена от МОСВ и утвърдена от Министерски съвет, необходимите средства за разделно събиране и рециклиране на опаковките са в размер на 35 млн. лв. годишно до 2011 г. Според този анализ средствата, събрани през 2006 г. от населението, ще са 430 млн. лв.

От компанията подчертаха, че Екобулпак АД е изпълнило целите по оползотворяване за миналата година, като е оползотворило 30,11% от всички опаковки, пуснати на пазара от своите членове. Законът за управление на отпадъците (ЗУО) изисква оползотворяването на 25%, за да се приеме, че дадена организация е изпълнила законовите ангажименти на своите членове.

По закон всяка компания може сама да поеме задължението за оползотворяване на отпадъците от опаковки, да прехвърли тази отговорност на организация за оползотворяване на отпадъците от опаковки срещу плащането на лицензионно възнаграждение или да плаща нормативно определената продуктова такса към ПУДООС.

В края на годината от МОСВ посочиха, че компаниите, членуващи в оползотворяващи организации, плащат десет пъти по-ниско лицензионно възнаграждение от нормативно определената продуктова такса. Размерът на възнагражденията се определя от членуващите компании в зависимост от количеството и вида на отпадъците, които генерират.

От ведомството посочиха, че по този начин ПУДООС не може да набере средства за повторни инвестиции в проекти за разделно събиране на смет и управление на отпадъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още