IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 април

07:53 | 06.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 6 април
Стотици дребни дефекти на софийското летище
в. Сега
 
Дефектите, открити по новата сграда на летище "София", са вече стотици, съобщиха служители на аеропорта, натоварени с пълния му оглед. Болшинството са дребни и данните за тях вече са предоставени на строителя "Щрабаг" и на консултанта НАКО. В повечето случаи става въпрос за напукани повърхности на стени и подове, за криви плоскости и несъвпадащи с плановете детайли, които не позволяват да се монтира необходимата техника.
 
Акции на община Варна в "Търговски дом" откраднати
в. Сега
 
Община Варна смята да потърси с помощта на прокуратурата кой е откраднал 30 609 нейни акции от "Търговски дом" АД. Това заяви вчера представителят на община Варна в общото събрание на акционерите Янко Станев.
"Разполагаме с депозитарните разписки, протоколите от заседанията, но в книгата за актуалното състояние в централния депозитар община Варна не присъства като акционер. 30 609 акции са дадени на Красимир Гергов", заяви пред БГНЕС вчера Янко Станев. "Сезирали сме прокуратурата, извършено е престъпление и искаме да се спре общото събрание", каза още той.
 
109 подадени жалби за връщане на земеделски земи
в. Новинар
 
109 жалби за връщане на собствеността върху земеделски земи и гори са подали граждани от април 2005 година до март тази година при столичния омбудсман Гиньо Ганев, съобщи той. Това са 10% от всички подадени при него жалби. Министърът на земеделието Нихат Кабил и омбудсманът Гиньо Ганев подписаха вчера споразумение за по-бързото решаване на проблемите на гражданите за възстановяване на земите и горите им.
 
Най-често хората се оплакват от това, че земите им не са възстановени в реални граници. Бавната процедура по връщането на собствеността след съдебно решение също е сред оплакванията на гражданите. Не са редки и случаите, при които на гражданите въобще не е била възстановена собствеността.
 
Предприемачи искат строителна полиция
в. Стандарт
 
Строителна полиция да дебне за вдигането на незаконни сгради, поискаха предприемачи. Специално звено да се създаде към Дирекцията за национален и строителен контрол, предложи Николин Гаврилов, шеф на Българската предприемаческа камара, по време на форум за устойчиво развитие на територията. Полицията ще има правомощия да реагира незабавно при нарушения. Проектантите да следят и контролират целия строителен процес. Да се напише отделен Закон за инвестиционните проекти и строителството, поискаха още от бизнеса.
 
Общините да отговарят за премахването на незаконните сгради с 60% и повече жилищна площ, предложи шефът на ДНСК Иван Симидчиев. Това се отнася за комплексите от затворен тип по курортите. Досега за сгради, високи над 15 м, отговаряше Дирекцията за строителен контрол към МРРБ.
 
Дават на прокурор данъчни измами
в. Стандарт
 
Случаите на големи данъчни измами ще бъдат дадени на прокурор. Споразумение за съвместна работа между Националната агенция за приходи и прокуратурата беше обсъдено на среща между министъра на финансите Пламен Орешарски и главния прокурор Борис Велчев. Двамата договориха на прокуратурата да бъдат давани само случаите, при които има съмнение за пране на пари и може да се стигне до осъдителна присъда. Досега няма нито един осъден за пране на пари у нас.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още