IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сътрудничеството с Гърция и Турция акцент на форум „Марица“ в Пловдив

Организатори на Форум Марица са “Български икономически форум”, Община Пловдив, “Сдружение за Пловдив”, Международен панаир Пловдив, и с подкрепата на Областната администрация на Пловдив

12:41 | 05.04.06 г.
Сътрудничеството с Гърция и Турция акцент на форум „Марица“ в Пловдив

На 11 и 12 април 2006 г. в Конгресния център на Международен панаир Пловдив ще се проведе Икономически форум Марица “Пазари, инвестиции, проекти”. Събитието е наименувано на река Марица (на гръцки – Еврос, на турски - Мерич), която тече през България, Гърция и Турция и свързва по естествен начин трите държави, уточняват организаторите на форума, който ще се проведе с медийното партньорство на сайта за бизнес и финансови новини Investor.bg.

През 2005 г. форумът за първи път се проведе извън столицата с официалното название Български инвестиционен форум – Пловдив “Регионалните инвестиционни проекти – Европейският път. Перспективи 2007”. Той завърши с приемането на заключителен документ, в който организаторите изложиха решението си събитието да се превърне в международно с оглед ускоряването на трансграничното сътрудничество и европейското икономическо партньорство.

Организатори на Форум Марица са “Български икономически форум”, Община Пловдив, “Сдружение за Пловдив”, Международен панаир Пловдив, като събитието се подкрепя от Областната администрация на Пловдив. Форумът е насочен към нуждите на бизнеса от България, Гърция и Турция. Събитието ще даде отлична възможност на фирми, представители на правителството, местни власти и медии от трите страни да дискутират предизвикателствата и икономическите възможности, които предлага този регион на Югоизточна Европа.

Основна тема на Откриващата сесия ще бъде „Регионът – възможностите пред трансграничното сътрудничество”. Останалите теми, които ще бъдат дискутирани на 11 и 12 април, са: Индустриалните зони – съвременният икономически модел; транспорт и логистични центрове; Регионалните енергийни проекти; перспективи и развитие на туризма в региона; Пазарът на работна сила – състояние и тенденции (тема с продължение от Инвестиционен форум Пловдив 2005); Възможности за финансиране на предприятия от малкия и среден бизнес, предоставяни от Обединена българска банка; Малки и средни предприятия – политики на развитие и добри практики; Предизвикателства пред подобряване на инвестиционния климат в България; Търговската медиация: Ефективно средство за бизнеса при разрешаване на търговски спорове. 

Сред другите основни теми са: регионалното развитие, местното самоуправление, съвременното градоустройство – гарант за устойчив икономически растеж; Стандарти на ЕС в хранителна и преработвателната промишленост – задължителната програма. Европейският опит; Инвестиционен пазар на недвижими имоти. Възможности за инвестиции в офис, жилищни, търговски и индустриални площи в България. Пречки и проблеми пред инвеститорите; Козметична индустрия – динамика на развитието и перспективи (тема с продължение от Инвестиционен форум Пловдив 2005).

Събитието ще бъде официално открито от министъра на икономиката и енергетиката на България Румен Овчаров. За официалното откриване на Форума е поканен и министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още