IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деветчасова борба с пожар в химически склад на Каолин

Пламъците са избухнали в помещение с натриев бисулфит; няма пострадали, както и замърсяване на околната среда

09:34 | 05.04.06 г.
Деветчасова борба с пожар в химически склад на Каолин

Пожар е имало тази нощ в химически склад на завод "Каолин" в русенската община Ветово.

Близо девет часа екипи на противопожарната служба и на Гражданска защита са гасили огъня в опасни условия, съобщи началникът на областната служба "Гражданска защита" в Русе Стефко Бурджиев, цитиран от Dnes.bg.

Тази сутрин пожарът е потушен. Няма пострадали, както и замърсяване на околната среда.

Около 21.30 е подаден първият сигнал за възникнал огън в склад с натриев бисулфит. Химикалът се използва за избелване на каолина.

На мястото са пристигнали над 30 пожарникари с три противопожарни автомобила, ръководени лично от директора на Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност" ген. Кирил Войнов, информира Бурджиев.

Пристигнал е и спасителен отряд на Гражданската защита.

Работниците от завода са били изведени на безопасен терен. Районът на пожара е бил отцепен от полицията, като на мястото е бил директорът на РДВР - Русе, майор Светослав Първанов.

От противопожарната служба в Разград са изпратени дихателни апарати с бутилки кислород. Опасността е нараствала, тъй като при пожара се е отделял серен двуокис, амоняк и малко количество цианиди.

В района на пожара - от началото му досега, е мобилната станция на РИОСВ - Русе, с която се правят постоянни измервания за евентуално замърсяване на въздуха.

Пламъците са загасени без вода, тъй като при съединяването й с бисулфата има опасност от взрив. Пожарникарите са изнесли горящите варели и да ги затрупат с каолин.

Причините за пожара се изясняват.

„Каолин” АД е компания, чиято основна дейност е добив на неметални материали. Дружеството е единственият производител на каолин, шамот и кварцови пясъци в България.

РМД Каолин 98 АД притежава 95% от капитала, докато останалите 5 на сто са собственост на физически лица.

Свързани компании:

Каолин АД - облигации(BKAO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още