IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Международни инвеститори закупиха 85% от предложените акции на БАКБ

От продажбата на акциите Българо-американският инвестиционен фонд получи близо 109 милиона лева

11:16 | 04.04.06 г.
Международни инвеститори закупиха 85% от предложените акции на БАКБ

Успешно приключи сделката по продажбата на акции от капитала на “Българо-американска кредитна банка” АД (БАКБ). Средната цена на акция е 29 лв., или приблизително 14,83 евро, което определя пазарна капитализация на банката при стартирането й на БФБ от приблизително 366 млн. лв. (187 млн. евро), става ясно от съобщение на сайта на Българска фондова борса АД.

Акциите бяха предложени на институционални и частни инвеститори в България и на институционални инвеститори извън България и извън САЩ, като 85% от предложените акции бяха разпределени на международни институционални инвеститори, а останалите 15% получиха български институционални и индивидуални инвеститори.

Цената на предлагане беше определена чрез “бук билдинг” - механизъм, при който общото търсене на акции на банката надхвърли 13 милиона броя акции.   

Предлагането включва общо 3 750 000 обикновени акции от съдебно регистрирания капитал на банката, притежавани от Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ). От тях до 378 740 броя, или до 11,3% от общия брой на предложените акции на банката, могат да бъдат придобити от стабилизационния мениджър (CA-IB Corporate Finance Limited). От продажбата на акциите БАИФ получи близо 109 милиона лева (приблизително 56 милиона евро).  

БАКБ е специализирана в предоставянето на обезпечено финансиране на малки и средни предприятия в България с отделни кредитни програми за финансиране на МСП в различни сектори на икономиката включително и отраслите на туризма и строителството. Банката оперира от централния си офис в София и от четири клона в страната. Според данните, публикувани от Българска народна банка (БНБ), към 31 декември 2005 г. БАКБ е 21-та банка в България по размер на общи активи, 12-та по размер на капитала и за последните две години е с най-висока възвръщаемост на активите от всички български банки, включени в статистиката на БНБ.

След час и половина търговия с книжата на банката на БФБ бяха изтъргувани 1754 броя на цени между 33,00 и 35,00 лв.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още