IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общо 30 млн. евро отпускат като инвестиционни заеми за фирми и общини

Средствата ще се използват за финансиране на проекти в България

16:41 | 29.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Общо 30 млн. евро отпускат като инвестиционни заеми за фирми и общини

HVB Bank Biochim (“Ейч Ви Би Банк Биохим”) ще подпише в четвъртък споразумение за кредитна линия в размер на 30 млн. евро, предназначени за инвестиционни заеми за малки и средни предприятия и общини (Finance Contract for Global Loan III, incl. Municipal Finance Facility) с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщиха от финансовата институция.

Средствата от кредитната линия ще се използват за финансиране на проекти в България, осъществявани или от фирми, отговарящи на определението на Европейския съюз за малки и средни предприятия, или от компании, чиито инвестиционните проекти са в сферата на опазването на околната среда, инфраструктурата, енергийната ефективност, здравеопазването, образованието и др.

За да могат да кандидатстват по тази кредитна линия, дори когато проектите не са в тези области, предприятията трябва да имат нетни дълготрайни активи до 75 млн. евро и в тях да работят до 500 служители. Срокът на заемите може да бъде между 4 и 12 години, като за заеми в сферата на инфраструктурните проекти може да достигне до 15 години.

Проектите, с които може да се кандидатства, могат да бъдат от 40 000 евро до 25 млн. евро. Финансирането от кредитната линия на ЕИБ покрива до 50% от разходите по проекта. В съчетание с други форми на финансиране по програми на Европейския съюз (като ФАР или ИСПА, например), финансирането от източници от ЕС може да покрие до 90% от разходите на проекта.

Като част от споразумението между HVB Bank Biochim и ЕИБ, специално внимание се обръща на българските общини чрез програма за финансиране на общини Municipal Finance Facility (MFF). Целта на програмата е да подпомогне развитието на кредитирането на общини и по-специално на по-малките общини. Основна цел ще бъде подкрепата на проекти в областта на строителството, подновяването или модернизацията на инфраструктурни обекти (като улици и други пътни съоръжения).

Проектите за общини по програмата MFF могат да са от 40 000 евро до 5 млн. евро, като финансирането може да покрие до 50% от разходите по проекта. Заемите могат да са със срок от 4 до 12 години.

Кредитополучателите по тази програма могат да са както самите общини, така и компании, които предоставят общински услуги. Допълнително кандидатите по тази програма могат да получат и безвъзмездна субсидия от Европейския съюз до 2.5% от общите разходи по проекта (до 5% от финансираната чрез средства от ЕИБ част). По този начин, Европейската комисия ще подкрепи кредитната линия с допълнителни безвъзмездни субсидии на обща стойност до 900 000 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още