IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът остава на високо равнище през март

Фирмите от промишления отрасъл обаче посочват като проблеми недостатъчното търсене от страната и несигурната икономическа среда

18:47 | 28.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът остава на високо равнище през март

Стопанската конюнктура в страната през март 2006 г. е сравнително благоприятна. Общият показател на бизнес климата остава почти без промяна и продължава да е над дългосрочното си средно равнище (с 6.9 пункта), показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" през март запазва нивото си от предходния месец. Последната бизнес анкета на НСИ регистрира умереност в оценките на стопанските ръководители за настоящата бизнес ситуация в предприятията и намаление в баланса на оценките за настоящата производствена активност. Същевременно обаче осигуреността на производството с поръчки, особено от чужбина, значително се подобрява. Изразен е и повишен оптимизъм у мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Недостатъчното търсене от страната, несигурната икономическа среда и финансовите проблеми продължават да са основни фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.

Относно продажните цени стопанските ръководители от промишлеността предвиждат запазване на равнището им.

Бизнес климатът в строителството се подобрява с 3.9 пункта спрямо февруари. Подобрени са и оценките на мениджърите по отношение на настоящата производствена активност и очакванията за дейността през следващите три месеца.

Същевременно се отчита леко увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията през последните три месеца и повече проблеми, свързани с конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени в строителния отрасъл последните анкети отчитат значителни инфлационни очаквания.

Поради понижения оптимизъм в оценките на стопанските ръководители за настоящото бизнес състояние на търговските предприятия съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" през март спада с 2.7 пункта спрямо февруари. Същевременно в сравнение с предходния месец, оценките и очакванията на търговците на дребно по отношение на обема на продажбите и поръчките към доставчици са по-оптимистични.

Основни фактори, ограничаващи в най-голяма степен подобряването на бизнес състоянието на предприятията, остават недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени в търговията на дребно има очаквания за покачването им.

През март 2006 г. в сравнение с февруари съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" леко се покачва (с 0.6 пункта). Според оценките на мениджърите настоящата бизнес ситуация в предприятията се влошава, същевременно и търсенето на услуги, които предлага секторът, силно намалява.

По отношение на бъдещето обаче очакванията са за по-добро бизнес състояние на предприятията през следващите шест месеца и значително увеличение на персонала.

Най-сериозен проблем, затрудняващ дейността, продължава да е конкуренцията в бранша, посочен от над половината от стопанските ръководители в сектора на услугите.

По отношение на продажните цени последните бизнес анкети на НСИ регистрират по-високи инфлационни очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 12.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още