IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 март

08:05 | 28.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 28 март
Съдът каза "да" на сделката за "Тракия"
в. Сега
 
Последната пречка пред сделката за магистрала "Тракия" е на път да отпадне, след като вчера съдът отхвърли протеста на прокуратурата срещу концесията. Обвинителите не гарантираха, че ще обжалват, а само преди дни регионалният министър Асен Гагаузов заяви, че ще приеме всяко решение на съда.
 
Тричленен състав на Върховния административен съд отказа вчера да обяви решението на Министерския съвет за концесията на магистралата за нищожно, както настояваше председателят на Върховната административна прокуратурата Митьо Марков. Според ВАС то е постановено в изискваната от закона писмена форма и е мотивирано подробно чрез предложението на регионалния министър (тогава Валентин Церовски).

Заплатите у нас 6 пъти по-ниски от немските
в. Стандарт
 
Заплатите в България за обикновените служители са 6 пъти по-ниски от тези на колегите им в Германия. Това сочи анализ на консултантската фирма за човешки ресурси "Хей груп", цитирана от германския всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Разлика има и в заплатите на ръководните кадри, макар и не толкова голяма. Българските мениджъри получават една трета по-малко пари от германските си колеги. Заплатите в България са се увеличили с 9-11% през 2005 г., сочи изследването.

1500 фирми съдят екоминистерството
в. Сега
 
1500 фирми обжалват по съдебен ред заповедта на екоминистър Джевдет Чакъров, с която им бяха наложени продуктови такси. Това обяви вчера изпълнителният директор на "Екобулпак" Димитър Зоров, който е собственик на млекопреработвателното предприятие "Пършевица". Според ековедомството над 300 вносители и производители на стоки с опаковки у нас трябва да платят 118 млн. лв., тъй като не са изпълнили задълженията си за 2005 г. по събирането и преработката на отпадъците от опаковки.
 
Готвят затвор за източване на ДДС
в. Стандарт
 
Затвор от 2 до 8 години за хората, замесени в източване на ДДС от бюджета. Това предвиждат промените в Наказателния кодекс, внесени от Министерския съвет в парламента. Основен инициатор за въвеждането на по-строги санкции за данъчни измами беше финансовото министерство. Ако бъдат гласувани текстовете, зад решетките ще отиват измамници, които участват в схеми за източване на данъчен кредит. Затвор от 3 до 12 години се предвижда, ако източването на ДДС е дело на организирана престъпна група и сумата е в особено големи размери - над 12 хил. лв. Освен това ще бъде конфискувана част или цялото имущество на извършителя.
 
Определиха минимални заплати за медиците
в. Новинар
 
Шефовете на клиники в държавните, общинските и частните болници ще получават поне 480 лв. месечно, а старшите лекари - 400 лв. Това предвижда колективният трудов договор за здравеопазването, подписан вчера от министър проф. Радослав Гайдарски, синдикатите и работодателите. За главна медицинска сестра стартовата заплата е 320 лв., а медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и зъботехниците - 270 лв. От министерството обещаха, че до края на април здравната каса ще изплати още 8-10% от взетите до момента заплати в болниците. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още