IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За втори път експертите одобриха предложението на "Челопеч майнинг"

От инициативния комитет на с. Чавдар съобщиха, че в момента около половината земи на населеното място и водите са силно замърсени

15:56 | 27.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
За втори път експертите одобриха предложението на "Челопеч майнинг"

Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри за втори път инвестиционното предложение за разширяване на добива на медно-златна руда от находище "Челопеч", съобщи Dnes.bg.

От присъствалите всички 25 членове на ВЕЕС двама са гласували против проекта, като сред тях вече не е заместник-министър Георгиев. На предишното заседание на ВЕЕС, на което беше разглеждан проектът, заместник - министърът се подписа с особено мнение.

Днес "против" са гласували Кольо Радунчев, представител на община Чавдар и Андрей Ковачев, представител на неправителствена организация. 

Преди няколко дни от Челопеч Майнинг заявиха, че може да затворят предприятието си и да освободят всички 750 служителите, ако проектът за разширяване на находището не бъде приет.

Днешното заседание на ВЕЕС беше съпътствано от протести на екоорганизации и граждански комитети на населените места в близост до находище "Челопеч", които бяха обединени в два лагера - подкрепящи проекта и против него. Двете групи протестиращи бяха разделени от полицаи, които осигуряваха реда в района на МОСВ и площад "Славейков". 

Четирима от представителите на протестиращите противници на проекта са арестувани, каза Андрей Ковачев. Един от тях е белгиец, който не разбира български език и е арестуван за неподчинение на заповед.

Против проекта са представителите на коалиция "България без цианиди" и инициативните комитети на съседните на Челопеч села Чавдар и Попинци.

Те се заканиха да обжалват решението на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, ако той подкрепи инвестиционното предложение. Това трябва да стане в двуседмичен срок, считано от днес, каза пред журналисти заместник-министър Чавдар Георгиев.

От инициативния комитет на с. Чавдар съобщиха, че в момента около половината земи на населеното място и водите са силно замърсени. Основните опасения на местните жители са свързани с близкото разстояние до предвиденото хвостохранилище и възможността концентратът, използван в добива, да бъде преработван на място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още